Kia Sportage provkörd: ”Aldrig varit så liten skillnad mellan Kia och BMW”

Mikael Johnsson är i Barcelona och provkör nya Kia Sportage. Det finns en detalj han är särskilt glad över. "Det är väldigt positivt att Kia äntligen kommit till rätta med det här", säger Mikael.

Mikael Johnsson är särskilt imponerad av styrningen i nya Kia Sportage.

Hej Mikael! Vad är nytt med Kia Sportage?
Det här är en helt ny generation, den fjärde i ordningen. Drivlinorna är inte nya, men förfinade, allt annat är nytt. 

Är designen också ny?
Ja, designen är ny, även om det inte är ett lika stort lyft som förra generation genomgick. Generation tre tog Sportage från tråkig till tuff. Nu har designern Peter Schreyer gjort den mer muskulös och fått, vad Kia kallar en "Tigernosgrill", det betyder att grillen blivit nerflyttad och lamporna är uppflyttade. Rakt framifrån har jag fått vibbar från både Ford Kuga och Nissan Juke.

Vill man göra sin Kia Sportage riktigt snygg ska man välja GT-line, motsvarande vad S-line är för Audi. Hasplåt, dubbla avgaspipor, sportratt som är platt i underkant och ice-cube-lampor.

Vad har du känt för körmässiga förändringar?
Ja, den största förändringen är styrningen. Det är väldigt kul att konstatera att styrningen faktiskt är så bra som Kia lovar i pressmaterialet. Jag har kört Sportage 1,7 CRDi och kan konstatera att Kia äntligen har kommit till rätta med den typiskt "eliga" känslan i ratten. Även den manuella lådan har blivit distinkt och fin i 1,7:an. 

Något mer?
Ja, men det kommer i tidningen, auto motor & sport nummer 5, då ska jag bland annat förklara vad Kia har gjort för att komma till rätta med styrningen. Men sammafattningsvis kan jag säga så här – det har aldrig varit så liten skillnad mellan Kia Sportage och BMW X1.

Priser från:
Sportage 2,0 CRDi 184 hk AWD Komfort: 308.900 kronor
Sportage 2,0 CRDi 184 hk AWD GT-line: 337.900 kronor

Se länk nedan för mer fakta och data om Kia Sportage

Kia kallar den nya grillen "Tigernosgrill".

I förgrunden står tredje generationen Kia Sportage, så såg grillen ut för de som inte har den färskt i minnet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker den nya "Tigernosgrillen" är snyggare än den förra.
357
617