Farliga Takata-krockkuddar även hos Saab, Audi och Mercedes

Skandalen kring de farliga krockkuddarna från japanska leverantören Takata fortsätter att utvidgas. Minst en halv miljon bilar från bland annat Saab, Audi, Mercedes och Ford har krockkuddar som måste bytas ut. Hittills har tio personer dött när krockkuddarna utlöst av sig själva.

Farliga Takata-krockkuddar även hos Saab, Audi och Mercedes
Enligt GM:s talesperson är det 110.000 Saab som behöver återkallas, globalt. Hur många som berörs i Sverige är okänt.

Anledningen till att krockkuddarna från Takata utlöses beror på att man använt kemikalier i "krutet" som är känsligt för fukt. Plåtdelar i krockkudden har även drabbats av rost och sprickor. Problemen uppmärksammades därför först i varma regioner med hög luftfuktighet.

Enligt anonyma källor inom Takata kände man till problemen redan för tio år sedan och testade gamla krockkuddar. Testerna visade allvarliga brister men istället för att åtgärda felen beordrade företagsledningen "locket på" och förstörde alla testdokument.

I slutet av 2008 började Honda återkalla de första bilarna för att byta ut felaktiga krockkuddar från Takata. I flera år betraktades det hela som en "Honda-affär" men sedan några år är det många bilmärken som visat sig ha samma felaktiga krockkuddar.

Under 2009 dog de två första personerna då krockkuddarna utlöst och förarna träffats av flygande metallfragment. Honda och Takata stämdes men nådde förlikning genom att betala hemliga skadestånd.

De närmaste åren som följer återkallar Honda flera miljoner bilar och 2014 tvingas även Toyota att återkalla 2,3 miljoner bilar. Toyota följs samma år av Nissan, Mazda och BMW (1,6 miljoner bilar). Under 2015 visar det sig att även Ford måste byta ut krockkuddar.

I december 2015 orsakade de felaktiga krockkuddarna sitt tionde dödsoffer, åtta av dem i USA.

Globalt är det 23 miljoner krockkuddar i 19 miljoner bilar som ska bytas ut.

Nu står det klart att ytterligare en halv miljon bilar har felaktiga krockkuddar från Takata. Exakt vilka modeller som berörs av återkallelsen är inte känt men luftkuddarna finns hos Audi, Mazda, Mercedes, Saab och Volkswagen.

Enligt GM:s talesperson Tom Wilkinson är det cirka 110.000 Saab 9-3 och 9-5 tillverkade mellan 2003–2011 med rattmonterad krockkudde som behöver återkallas. Saab Automobile gick i konkurs 19 december 2011 och hur återkallelsen ska gå till är inte känt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag känner mig orolig för krockkuddar som kan explodera!
221
365