Lexus och Nissan drabbade av stöldräd: "Det går i vågor"

Två väldigt olika biltyper är tjuvarnas nya favoriter.

En av två Lexusmodeller som just nu är efterlysta hos Larmtjänst.

Just nu är flera Lexusmodeller efterlysta av Larmtjänst.

"Det går i stötar. Det har varit lugnt ett tag och vi har hittat en av dem. Men det går som sagt i vågor", säger Torbjörn Serrander på Larmtjänst till auto motor & sport.

• Vad beror det på?
"Vi har sett att det är vissa grupperingar som ligger bakom de här stölderna. Om en bil stjäls kommer fler bilar av samma typ att stjälas. Sedan blir det lugnt och så kommer en stöt igen. Jag vågar nästan påstå att det är ligor som inte hör hemma i landet."

"Tidigare kom det en stöt med stölder i Skåne, nu är det lugnt där. Sedan kom en stöt i Värmland. De bilarna stoppades i hamnen i Stockholm. Det har varit lite olika metoder för att stjäla de här bilarna."

• Är det bara Lexus som omfattas?
"Det behöver inte bara omfatta Lexus. Men jag tror så här: de som tillverkar verktygen för att stjäla bilarna gör det för ett visst fabrikat och just nu finns det verktyg för särskilt Toyota och Lexus där ute."

Förutom Lexus hybridmodeller har många Nissan Navara stulits de senaste månaderna.

Faktum är att det inte alls bara är lyxbilar som försvinner. Flera exemplar av pickupen Nissan Navara har stulits – och ingen av dem har återfunnits av Larmtjänst.

"Det här är ju modellen som lanserades i mitten av 2000-talet och vad jag förstått har inte stöldskyddet ändrats. Eftersom vi inte hittat någon bil vet vi inte hur de försvinner. Men även här finns det visst fog för misstankarna om att det är ligaverksamhet utanför Sverige som ligger bakom stölderna."

• Varför stjälar ligorna arbetsfordon?
"Finns det en marknad någonstans för de här bilarna, kommer de stjälas. Och det finns en uppenbarlig marknad för den här typen av bilar."

• Varför just Nissan Navara?
"Sannolikt har ligan kommit på ett sätt just för Nissanpickuper. Annars kanske ligan skulle ha stulit Volkswagen Amarok och stora Dodgepickuper också. Jag tror att de har verktyg för att stjäla just den typen av fordon", säger Torbjörn Serrander.

Förutom bilstölder har ligorna också specialisterat sig på bildelsstölder. De kan exempelvis göra inbrott i bilar för att komma över backspeglar, krockkuddar och sportrattar. 

Under natten mot måndagen greps två personer i Borås som misstänks vara en del av den så kallade "Rattligan". I flyktbilen hittades krockkuddar och kupévärmare.

"Det här är en bra början, de här personerna är bara två av flera. De här är väldigt väl organiserade och då hjälper det inte med några enstaka personer. Jag tror inte att det är vd:arna som är de som utför stölderna, om man säger så", säger Stefan Gustafsson, presstalesperson hos polisens region Väst till GT.

Se vår karta över kommunerna och stadsdelarna där flest bilinbrott och bilstölder sker.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är ibland orolig för att bilen ska bli stulen.
48
22