Tjock-Steffes Ferrari Enzo såldes för 15 miljoner kronor

De som köpte en Ferrari Enzo för några år sedan har fått uppleva en hygglig värdeökning. Den Ferrari Enzo som totalrenoverats – och är mest känd för att ha kraschats brutalt av "Tjock-Steffe" – auktionerades bort av RM Sotheby´s för 14,8 miljoner kronor.

Tjock-Steffes Ferrari Enzo såldes för 15 miljoner kronor

Stefan "Tjock-Steffe" Eriksson totalskrotade Enzon i över 300 km/h. Foto: Al Seib/Los Angeles Times, Getty Images.

Är supersportbilar "nöjesmaskiner" eller investeringsobjekt? Kanske både och? Tveklöst har priserna gått upp på de sällsynta objekt som bilsamlarna vill ha och med endast 400 tillverkade bilar är Ferrari Enzo ett exempel på detta.

I onsdags klubbade auktionsföretaget RM Sotheby´s en Ferrari Enzo för 1,560.000 euro, alltså 14,8 miljoner kronor med dagens valutakurs. Chassinummer 135564 har en mycket speciell historik då Enzon försvann från London 2005 under oklara omständigheter och sen dök upp i Kalifornien våren 2006. På något underligt sätt disponerades bilen av Bo Stefan Eriksson, mest känd som "Tjock-Steffe" från Uppsala-ligan och en av de huvudfigurer som fanns med i Gizmondokraschen.

Den 7 april 2006 blev Stefan "Tjock-Steffe" Eriksson världsberömd då han kraschade Enzon i över 300 km/h utanför Malibu, Kalifornien. Bilen klövs i två bitar och pulvriserades nästan helt, ändå kunde Tjock-Steffe kliva ur vraket med bara mindre blesyrer. I förhören med polisen hävdades att Enzon körts av en "Dietrich", som dock avvek från olycksplatsen och inte hittades. Eriksson blev dömd till tre års fängelse och utvisades sedan ur USA.

Hur mycket av ursprungsbilen som gick att behålla efter kraschen vet vi inte men det är Ferraris egen avdelning "Ferrari Classiche" i Maranello som renoverat bilen och då utgår vi från att det är ett perfekt utfört arbete. Med tanke på skadorna borde det mesta vara utbytt och bilen i praktiken vara i nyskick. Enzon har under arbetet blivit omlackerad från Rosso Corsa till Nero Daytona.

Mätarställningen på denna numera svarta Ferrari Enzo är endast 250 mil och bilen auktionerades av RM Sotheby´s i Paris 3 februari. Prisprognosen var att värdet skulle hamna mellan 1.500.000–2.000.000 euro, och det var alltså en bra gissning.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Eftersom den renoverats av Ferrari själva skulle jag också kunna tänka mig att köpa, om jag hade pengarna.
90
108