Volvo gör det alla drömmer om – ökar försäljningen av gamla modeller

Tvärt emot många konkurrenter verkar det som att Volvo XC60 faktiskt säljer bättre ju äldre den blir.

Volvo gör det alla drömmer om – ökar försäljningen av gamla modeller

Det är en gammal sanning att en bilmodell säljer som bäst när den är helt ny och sedan tappar i försäljning när åren går och modellen blir äldre.

Men är det verkligen en sanning?

Nej, inte när det gäller Volvo, i alla fall. Volvo går mot strömmen eftersom flera av modellerna lyckas med ett riktigt konststycke i bilbranschen, något som många andra bilmärken säkert är avundsjuka på.

Försäljningen går nämligen bättre och bättre för varje år.

Peka på diagrammet för att se de exakta siffrorna. Visa diagrammet i nytt fönster

I diagrammet här ovan kan du se hur försäljningen av Volvo XC60 har ökat för varje år sedan lanseringen. Under 2015 var den bästsäljaren i sin klass i Europa och satte därmed konkurrenter från BMW, Audi och Mercedes på plats.

Försäljningen för Volvo V70 och XC70 kommer inte alls upp i samma volymer och har trots allt sjunkit en aning jämfört med vid lanseringen. Men de senaste åren har försäljningen faktiskt ökat några snäpp. Och vi ska också komma ihåg att hela kombisegmentet utsätts för mycket hård konkurrens från just suvarna.

Volvo XC60 fyller åtta år i år. När bilmodeller blir äldre är det framför allt tre saker som märks tydligast: design, förbrukning och säkerhetsnivå.

Volvo har gjort ett lyckat facelift av XC60 och höjt kvalitetskänslan en aning. Interiört är XC60 knappast toppmodern – titta bara på skillnaden mot XC90 – men den är heller inte hopplöst föråldrad, särskilt inte med den digitala instrumentpanelen.

När det gäller förbrukning har Volvo lanserat de nya VEA-motorerna i XC60 vilket gör sitt till för förbrukningen (även om många köpare fortfarande väntar på en fyrhjulsdriven XC60 med VEA-dieselmotor).

Och när det gäller säkerhet höll ju XC60 en hög nivå redan när den lanserades – en nivå som höjts ytterligare sedan dess med nya City Safety-system.

Kurvan som visar hur mycket XC60-försäljningen har ökat de senaste åren är vad jag vet helt unik i bilbranschen – eller vet du kanske någon annan modell som lyckats med det här konststycket...? Tipsa gärna!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Volvo verkar vara på väg åt rätt håll. Fortsätt så här!
732
39