Volkswagen Golf 8 blir snålare, lättare och kommer som R420

Volkswagen vill lägga dieselskandalen bakom sig och blicka framåt. Snart kommer en ordentligt uppdaterad Golf med många viktiga nyheter – och det ryktas dessutom om en ny prestandamodell.

Volkswagen Golf 8 blir snålare, lättare och kommer som R420
Volkswagen Golf 8 ska uppfattas som bredare och lägre än dagens modell. Axelavståndet växer för att ge bättre innerutrymmen. Illustration: Schulte Design

Just nu är det högtryck på Volkswagens utvecklingsavdelning. Det jobbas på åttonde generationen Golf, som visserligen är en kraftigt uppdaterad variant av dagens modell, men som ändå bjuder på många viktiga nyheter.

Tidigare kom uppgifter om att nästa Golf ska premiärvisas hösten 2018 och börja säljas tidigt 2019. Men nu ryktas det om att utvecklingen snabbats på och att modellen i själva verket ska premiärvisas redan i år.

Designmässigt blir det inga större överraskningar – men en del nya designdetaljer blir det, och många av dem har redan visats på nya generationen Tiguan.

Självklart får Volkswagen Golf 8 också en mängd assistanssystem som autobroms med fotgängarigenkänning, parkeringsassistent, head up-display, adaptiv farthållare med kökörningsassistent och ett system som styr bilen så länge filmarkeringarna är tillräckligt tydliga. Volkswagen Golf 8 ska enligt uppgift kunna köra helt själv i farter upp till 60 km/h.

En viktig nyhet är att Golf förmodligen kommer med ett mildhybridsystem. Hybridmodellen får en trecylindrig 1,0-litersbensinmotor med turbo och elektriskt driven kompressor.

Designen ska kännas bekant men ändå ny, vilket är en utmaning för designteamet. Många av designnyheterna är till för att sänka luftmotståndet. De aerodynamiska detaljerna hämtas från snålbilen XL1. Illustration: Schulte Design

Interiört märks nästa generation Golf ut på de digitala instrumenten, som blir tillval, och som kan anpassas i olika lägen precis som i Passat. Infotainmentsystemet får en större skärm (9,2 tum) och självklart Apple CarPlay och Android Auto.

Det nya infotainmentsystemet visades upp på CES i konceptbilen E-Golf Touch. Föraren kan anpassa startskärmen efter egna önskemål och det finns också geststyrning, som gör att föraren kan ändra en del inställningar genom att vifta i luften och göra rörelser istället för att trycka på skärmen.

Systemet har också en smart funktion som heter "Exit screen" och som visas när bilen stängs av. Redan nu visas ett meddelande om att föraren inte ska glömma sin mobil i bilen när den stängs av. Men snart visas också andra funktioner i Exit-skärmen, som till exempel tidsstyrningen för den bränsledrivna motorvärmaren.

Det börjar också närma sig premiär för prestandamodellen Volkswagen Golf R420, som ska sätta konkurrenter som Mercedes-AMG A 45 på plats.

Volkswagens nya infotainmentsystem har större skärm, kan styras med gester, har trådlös mobilladdning och dessutom ett mikrofonsystem som gör det lättare att prata med personer i baksätet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle kunna tänka mig att köpa en Volkswagen Golf.
455
174