Nya planen: Så ska Volkswagen utmana Tesla

Goda nyheter från Wolfsburg: för att förbättra Volkswagens image planeras en helt ny och radikalt designad elbil – som ska bli "världens billigaste".
Annons

Volkswagen utvecklar en helt ny elbil som inte baseras på någon befintlig modell. Den ska bli ”världens billigaste elbil” och kan lanseras 2019. Den radikalt designade elbilen ska bli lika ikonisk som Golf blev vid lanseringen.

Uppgifterna publiceras av Autocar och kommer från Volkswagenchefen Herbert Diess. Han blev chef för Volkswagens personbilsdivision i oktober 2015 och rekryterades över från BMW, där han var utvecklingschef och därmed förmodligen hade god insyn i BMW:s i-modeller som enbart bygger specialmodeller med el- eller hybriddrift.

Målet är alltså att utmana Tesla Model 3, Chevrolet Bolt och nästa generation Nissan Leaf med en modell som ska stå på helt egna ben bredvid de andra elbilarna från Volkswagen. Mellan raderna kan vi läsa att Volkswagen vill gå vidare efter dieselskandalen och förbättra varumärkets image.

När det gäller räckvidden finns det flera olika uppgifter, men det ryktas om åtminstone 30 mil och kanske uppemot 50 mil. Elbilen baseras på Volkswagens nya elbilsplattform MEB.

Detta är ett jätteprojekt på samma sätt som BMW i-avdelningen. Resultatet ska bli ”en Volkswagen för den digitala eran” som blir något större än en Golf.

”Den kommer göra ett tydligt avtryck. Den kommer använda den senaste tekniken men till ett pris som gör den tillgänglig för den genomsnittliga bilisten”, uppger en källa till Autocar.

Volkswagen uppmanades att satsa på elbilar i ett öppet brev som bland andra Teslachefen Elon Musk skrev under i december.

Volkswagen har också visat upp eldrivna konceptbilen Budd-e.

Annons
Annons
Rulla till toppen