Ryskbyggda Sherp ATV tar sig fram precis överallt

Har du behov av att ta dig fram överallt? I terräng, över stock och sten, träskmarker och även isbelagda sjöar? Då är ryskbyggda Sherp ATV rätt fordon!

Den ryska Sherp ATV har ungefär så långt axelavstånd som behövs för att hjulen ska gå fritt från varandra i mitten. Överhängen är obefintliga och bilen sägs kunna klättra över hinder som är 70 centimeter höga. Hjulen vrids inte för att styra fordonet utan bromsas, ungefär som på en stridsvagn. Fordonet är bara 3,4 meter långt, ungefär som en Fiat 500.

Man stiger in i kupén genom en frontlucka och förutom plats för två personer finns det ett lastutrymme bak, alternativt ett baksäte för ytterligare två personer. Lastvikten anges till 1.000 kilo (med bibehållen flytförmåga). Motorn är en japansk turbodiesel på 1,5 liter och 44 hk, vilket räcker för en toppfart på 45 km/h.

De stora hjulen har ett patenterat system för reglerbart lufttryck och sänker man trycket kan Sherp ATV smyga fram med minimalt marktryck på alla typer av underlag. "Paddlarna" på däcken ger drivning även i vatten och fordonet är så lätt – 1.300 kilo – att luftvolymen ger flytkraft.

Användningsområdet är brett och som vi ser på filmen kan Sherp ATV ta sig fram över och genom istäckta sjöar. Den period på höst och vår då isen ligger i vägen för båtar men samtidigt inte bär fordon ovanpå är besvärlig. Enda sättet att ta sig fram är med svävare eller helikopter men här skulle alltså Sherp ATV kunna vara ett nytt alternativ. Rena drömmen för jägare och fiskare, men kanske även räddningstjänsten?

Priserna för Sherp ATV börjar vid 65.000 dollar. Tillvalslistan är inte lång men de 1,6 meter höga däcken är så stora att de rymmer en extra bränsletank på vardera 50 liter. Man kan även köpa till en släpvagn i samma utförande.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Sherp ATV är numera uppsatt på min önskelista!
205
29