Varning: Skvätt inte ned fotgängare – du kan få böter

Du ska självklart akta så att du inte skvätter ner fotgängarna när det är slaskigt på vägbanan, av ren och skär omtänksamhet. Men att inte stanna bilen om du råkar göra det, då kan du göra dig skyldig till ett brott.

Att stänka ner en fotgängare är vårdlös körning och räknas som en mindre trafikolycka. Och att därefter inte stanna bilen betraktas som smitning.

Stora vattenpölar på vägbanan kan orsaka problem både för bilister och fotgängare. För bilisterna kan det orsaka en farlig vattenplaning, och för fotgängarna kan det leda till att bli både blöt och smutsig om en bil passerar i hög fart. Men vad många bilförare kanske inte vet är att man gör sig skyldig till brott. Att stänka ner en fotgängare så kläderna blir blöta är vårdlös körning och räknas som en mindre trafikolycka. Och att inte stanna bilen efter en sådan händelse betraktas som smitning.  

Bo Göingberg på Trafikverket säger att den som stänks ner har rätt att ställa skadeståndskrav från bilisten, vilket ska gå att få ut via den obligatoriska trafikförsäkringen. 

Det finns rättsfall som dömt bilister för att ha smitit från stänk, men det senaste prövade fallet i domstol är från 1975. Bo Göingberg tror dock att det är små möjligheter att få rätt om man ringer till polisen och uppger ett registreringsnummer när man råkat ut för den typen av smitning.

"Det krävs nog att en patrullerande polis blir vittne till stänket för att de ska ge sig in i en utredning", säger Bo Göingberg.

Göingberg säger att det inte behöver vara ett problem med stänk.
"Som fotgängare kan man förebygga att bli blöt och smutsig genom att gå längre från körbanan för att inte passera stora vattensamlingar samtidigt som det kommer en bil." 

Men han uppmanar också bilförare att ta det försiktigt och uppmärksamma hur det ser ut på vägen och gångbanan intill.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag försöker alltid hålla koll på vattenpölar så jag inte skvätter ner fotgängare.
153
16