Fyrhjulsdrift allt vanligare – Sverige med i toppen

Svenska bilköpare älskar fyrhjulsdrift – fler än tre av tio nya bilar har fyrhjulsdrift, och andelen ökar för varje år. 
Annons

Fyrhjulsdrivna bilar var tidigare en liten nisch men har ökat enormt i popularitet i de flesta bilklasser de senaste åren.

1990 låg Sverige under EU-snittet – bara två procent av alla sålda bilar var fyrhjulsdrivna. Den andelen har ökat till hela 31 procent under 2014 vilket gör att Sverige låg på en tredjeplats i EU, efter Schweiz och Norge.

Fyrhjulsdrift säljs ofta in som en säkerhetsfiness men kan istället invagga i falsk säkerhet, enligt en undersökning som Folksam publicerade 2015.

”Fyrhjulsdriften verkar invagga förarna i en falsk säkerhet som får dem att underskatta väglaget. Det innebär att det inte är odelat positivt med fyrhjulsdrift, även om framkomligheten är bättre”, sa Matteo Rizzi, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Att fyrhjulsdrift blir allt populärare har framför allt tre anledningar.

• Först och främst ökar försäljningen av suvar för varje år, och även om många suvar har tvåhjulsdrift är det betydligt vanligare med fyrhjulsdrift bland suvar än bland andra bilmodeller.

• För det andra finns betydligt fler fyrhjulsdrivna bilmodeller att välja på idag än för bara några år sedan. För tio år sedan fanns till exempel fyrhjulsdrift till omkring 30 procent av modellerna som BMW erbjöd. Idag är den siffran över 70 procent, och det ser ungefär likadant ut hos andra biltillverkare.

• För det tredje behöver det inte längre vara särskilt dyrt att välja till fyrhjulsdrift. Hos Volkswagen betalar Passatköparna 6.900 kronor för fyrhjulsdriftssystemet 4Motion (men då tillkommer förstås också den högre bränsleförbrukningen och ibland också en högre fordonsskatt). Fyrhjulsdrift finns inte längre bara i dyra toppmodeller utan också i billigare modellversioner.

Tekniken bakom fyrhjulsdriften har alltså blivit så pass billig att den kan erbjudas till ett vettigt pris i allt fler bilmodeller.

Hur många rätt får du i vår quiz om fyrhjulsdrift?

Annons
Annons
Rulla till toppen