Hyundai Ioniq – först med tre olika elektriska drivlinor 

Hyundai Ioniq – först med tre olika elektriska drivlinor 
Nya Ioniq är viktig för Hyundais miljöstrategi samtidigt som modellutbudet breddas för att öka försäljningen i Europa.

Hyundai Ioniq får premiär på bilsalongen i Genève och är en helt ny bil med tredelad natur, Ioniq Hybrid, Ioniq Electric och Ioniq Plug-in. 

"Vi kommer med ett unikt angreppssätt till elektrisk mobilitet, utan att kompromissa om design, körglädje och komfort.", säger Jochen Sengpiehl vid Hyundai Motor Europe.

Ioniq Hybrid och Ioniq Plug-in har båda en ny fyrcylindrig direktinsprutad bensinmotor. Motorn,1,6 GDI, bjuder på 105 hk och ett vridmoment på 147 Nm. Motorn är skräddarsydd för hybriddriften och har en sex-stegad växellåda med dubbelkoppling, vilket enligt Hyundai ska betyda en mer dynamisk körupplevelse. 

Den elektriska motorn i Ioniq Hybrid ger en effekt på 43,5 hk och ett maximalt vridmoment på 170 Nm. Kraften kommer från ett litium-jon-polymer-batteri, monterat under baksätet, med en kapacitet på 1,56 kWh. Totalt, inklusive bensinmotorn har Ioniq Hybrid en systemeffekt på 141 hk och ett vridmoment på upp till 265 Nm, där toppfarten stannar vid 185 km/h. CO2-utsläppen vid blandad körning är 79 g/km.

Ioniq Plug-in har en räckvidd på cirka 50 kilometer när bilen går på ren el-drift, litium-jon-polymer-batteriet är på 8,9 kWh. El-motorn på 61 hk, tillsammans med den fyrcylindriga motorn, har ett CO2-utsläpp på 34 g/km.

Ioniq Electric är en ren elbil med ett litium-jon-polymer-batteri på 28 kWh. Räckvidden uppskattas till cirka 250 kilometer. El-motorn har en effekt på 120 hk och ett konstant vridmoment på 295 Nm. Toppfart nås vid 160 km/h med hjälp av en enkelstegad reduktionsväxel.

"Vår banbrytande bränslecellsbil ix35 Fuel Cell samt flera hybrider och plug-in bilar runt om i världen visar att vi kan elektrifierade drivlinor. Nu när vi släpper Ioniq tar vi ledarpositionen som den enda biltillverkaren med tillverkning av hybrider, elbilar, plug-in bilar och bränslecellsbilar", säger Thomas A. Schmid, Operativ chef, Hyundai Motor Europe.

I alla modeller finns anslutningsmöjlighet till till Android Auto och Apple Car Play. Bland säkerhetsfunktionerna finns automatisk panikbromsassistans, filövervakningssystem, dödavinkelnvarning, varning för korsande trafik vid backning och adaptiv farthållare.

Karossformens integrerade luftkanaler förstärker de aerodynamiska egenskaperna och ger ett lågt luftmotstånd, Cw–värdet är 0,24.

Ioniq Hybrid och Plug-in har en del blåa detaljer, både exteriört och interiört. Ioniq Electric har däremot hämtat inspiration från kopparledningens egenskaper, vilket betyder kopparfärgade detaljer.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Minst en av Ionic-modellerna passar mig.
80
59