Nissans pinsamma miss: Appen skickar data om bilen – utan lösenord

Nissans pinsamma miss: Appen skickar data om bilen – utan lösenord

Nissan har stängt av en app som gör att elbilen Leaf kan värmas upp och kylas ned med hjälp en mobilapp. Anledningen är att vem som helst kan komma åt inställningarna – utan lösenord.

Upptäckten gjordes av en australisk forskare och säkerhetsexpert som bloggat om hur han gjort. Elbilarnas inställningar kan alltså ändras inte bara för bilägarens egen bil utan även för andras bilar, så länge bilens chassinummer (VIN) är känt.

Med hjälp av ett så kallat API kan vem som helst med grundläggande kunskaper i programmering komma åt bilens inställningar för klimatanläggningen och färddator, som sparar hur och var bilen körts. Det krävs inget lösenord.

Forskaren Troy Hunt påpekade felet för Nissan flera gånger men fick ingen respons. Upptäckten började sedan diskuteras på olika forum på nätet och då tog Nissan beslut att stänga ned appen tillfälligt.

Säkerhetsbuggen innebär inte att någon kommer åt bilens centrala funktioner som styrning eller bromsar.

"Våra 200.000 Leaf-förare världen över kan fortsätta använda sina bilar med fullt förtroende. De enda funktionerna som påverkas är de som kontrolleras med mobiltelefonen, där samtliga fortfarande kan användas manuellt, som med alla andra bilar", skriver Nissan i ett pressmeddelande.

Nissan ska lansera en uppdaterad version av appen "mycket snart", skriver USA Today.

Uppdatering 9/3: Nissan i Sverige bekräftar nu att appen är nedstängd tills vidare.

"Den kommer igång igen när felet är avhjälpt. Jag kan ännu inte säga när men Nissan har högsta prioritet att lösa detta så snart som möjligt", säger Alexandra Österplan, informationschef på Nissan i Sverige, till auto motor & sport.

Hon säger också att Leaf-ägarna "tryggt kan fortsätta använda sina bilar".

"De funktioner som påverkas är de funktioner som kontrolleras via mobilappen. Alla funktioner kan användas manuellt via datorn i bilen", säger hon.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag litar på att biltillverkarna har koll på säkerheten i nya bilar.
15
139