Polisen varnar: Knepet som gör att biltjuvarna kommer undan

Släckta gatulampor kan vara ett tecken på att biltjuvar jobbar i området. Foto: Getty Images

Tjuvarna hittar hela tiden nya metoder för att komma över bilar. Vi har tidigare skrivit om hur ligor kommer över bilar och utrustning som navigationssystem och fälgar, för att sedan frakta allt utomlands.

Stölderna går i vågor och drabbar olika bilmärken, men tidigare har Land Rover, Lexus, BMW och Volkswagen varit särskilt drabbade.

Just nu är det högsäsong för stölder av utrustning ur nya, dyrare bilmodeller, enligt polisen. Tjuvarna undersöker först var bilarna parkeras och om bilen har utrustning som är värd att stjäla. När stölden genomförs placerar ligorna ut vaktposter för att hålla utkik.

Tjuvarna har dessutom ytterligare ett knep för att inte bli upptäckta.

"Det finns även exempel från tidigare brottstillfällen att man manipulerat elskåp för att släcka gatubelysning eller satt gatubelysning ur spel på annat sätt", skriver polisen.

För att stoppa ligorna är det avgörande att allmänheten är vaksam och larmar om man upplever att personer placerat ut sig i ett område, eller om man ser att någon visar särskilt intresse för en ny och dyr bil.

Ligorna specialiserar sig på ett antal bilmärken som är lönsamma, enligt Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

"Vi har sett att det är vissa grupperingar som ligger bakom de här stölderna. Om en bil stjäls kommer fler bilar av samma typ att stjälas. Sedan blir det lugnt och så kommer en våg igen. Jag vågar nästan påstå att det är ligor som inte hör hemma i landet", sa han i en intervju med auto motor & sport.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har blivit utsatt för bilstöld eller bilinbrott.
210
111