Provkörd: Den hårigaste Aston Martin någonsin

Att få en provkörning i den superexklusiva Aston Martin Vulcan är ungefär lika sannolikt som att se Victoria Silvstedts nuna dyka upp i Tinder-appen. Men skulle...
Annons

Att få en provkörning i den superexklusiva Aston Martin Vulcan är ungefär lika sannolikt som att se Victoria Silvstedts nuna dyka upp i Tinder-appen. Men skulle möjligheten visa sig gäller det att swipa höger snabbt som sjutton och det gjorde Ollie Marriage på Top Gear.

Endast 24 exemplar ska byggas av Aston Martin Vulcan och den siffran är förstås ingen tillfällighet utan en blinkning till långloppet på Le Mans, där de brittiska sportvagnarna skördat så många framgångar. Varje bil kostar 1,8 miljoner pund, alltså 22 miljoner kronor, men det har redan letat sig ut en Vulcan i ”beghallen” och den hade ett begärt pris på 29 miljoner kronor.

De 24 kunderna till Aston Martin Vulcan får en exklusiv VIP-behandling med körsimulator, personlig instruktör vid banträffarna och en successiv stegring av svårighetsnivån. Det kan nog behövas för V12-motorn på 7,0 liter sägs vara ”världens starkaste sugmotor” med 830 hk och 780 Nm. Toppeffekten är ställbar i tre lägen, för att gradvis lära sig bilen.

”Badkaret” i kolfiber är till viss del baserat på Aston Martin One-77 men 50 procent av komponenterna är nya. Axelavståndet på 2,8 meter är detsamma men Vulcan är hela 2,2 meter bred, två decimeter mer än One-77. Vikten sägs hamna kring 1.350 kilo. På 19-tumshjulen sitter Michelin-slicks som mäter 345/30-19 och tittar man in i fälgarna hittar man Brembo-bromsok och keramiska bromsskivor.

Att Ollie Marriage är förtjust över sin upplevelse med Aston Martin Vulcan på GP-banan i Abu Dhabi går inte att ta fel på. Prestanda och grepp är förstås överlägset det mesta man kan uppleva hos gatbilar men Vulcan får beröm för sin fina återkoppling till föraren och den trygghet som behövs för att man ska våga tänja på gränserna. 24 bilägare är inte bara väldigt förmögna, de är väldigt lyckliga också…

Annons
Annons
Rulla till toppen