V8-motorns dag – fira med en klassisk bilfilm

Torsdag 10 mars är V8-motorns dag. Den 10 mars 1932 lär den första Forden med V8-motor ha rullat av bandet. 

Ford Mustang, klassisk amerikansk muskelbil.

Ford var inte först med V8, men med ny gjutteknik kunde de tillverka motorn billigare och erbjuda den i en vanlig familjebil i stort antal. 

En V8 är en åttacylindrig V-motor med två cylinderbankar, fyra cylindrar per bank, oftast vinklade i 90 grader för att det ger en jämn och välbalanserad tändföljd. Kompakt mått och hög effekt gjorde V8:an omåttligt populär, särskilt i USA, där den sedan 50-talet tillverkats i flera hundra miljoner exemplar. 

Den första serieproducerade V8:an tillverkades av Cadillac 1914. Men det var Ford som 1932 gjorde den tillgänglig för den stora massan genom att introducera en förhållandevis billig bil med V8. Enligt kalenderbitarna lär den första bilen ha rullat av bandet just den 10 mars. Ford hade då lyckats utveckla gjuteritekniken så att motorblocket gick att gjuta i ett stycke och blev enkelt att producera. 

Under lång tid fanns bara en V8-storlek på programmet, men 1955 introducerade Chevrolet sin smallblock-V8 som i stora drag är sig lik och tillverkas än idag. Det är därmed den motor som har tillverkats i störst antal i världen.

De mindre motorerna kallas small-block och de större big-block. Gränsen går ungefär vid 6 liters slagvolym, men det kan skilja sig en del mellan tillverkarna. Chevrolet hade till exempel en smallblock på 400 kubiktum, och en bigblock på 396 kubiktum. 

Som en homage till denna älskade motor firar vi V8-motorns dag den 10 mars. Och hur firar man det bäst? Ja, har man inte möjlighet att njuta av en V8:a in action, då kan man alltid titta på en klassisk bilfilm. 

Streamingtjänsten Plejmo ger tips över flera bra bilfilmer, se tipsen nedan.

Streamingtjänsten Plejmo tipsar om bilfilmer

The Fast and The Furious
Första delen i den nu klassiska filmserien har fått en hel generation att älska gaturacing och neonlampor. I filmen möts vi av Los Angeles bakgator och biljakter in i all oändlighet.  

Drive 
Nicolas Widings Refn film Drive handlar om Hollywood-stuntföraren som extraknäcker som flyktbilschaufför om nätterna. Rafflande historia och en Ryan Gosling på högvarv.

Rush
Två av sportvärldens kanske största rivaler någonsin, James Hunt och Niki Lauda. En rivalitet som tog sin plats under Formel 1 guldålder. Retro-feeling i hög fart.

Bullitt
En klassiker. Steve McQueen som polisen Frank Bullitt i jakten på att gripa en mördare. Filmen innehåller en av de bästa biljakterna genom alla tider.

Death Proof 
Quentin Tarantino-filmen innehåller en av de mest episka biljakter vi sett de senaste åren. Stuntmannen Mike bjuder upp till en jakt utöver det vanliga.

Mad Max Fury Road 
En enda lång jakt genom ett ödelagt och postapokalyptiskt landskap med Tom Hardy och Charlize Theron. Plockade fram sex Oscars-statyetter. 

Starsky & Hutch
Film re:maken av den klassiska tv-serien från 70-talet där en av huvudrollerna faktiskt är en bil, en riktig muskelbil, Ford Gran Torino. Filmen bjuder på en klassisk biljakt och många goda skratt.

Driven 
I denna actionthriller följer vi Sylvester Stallone som en före detta racingförare. Han gör comeback i racing-cirkusen som mentor åt en ny ung racerstjärna som är mitt uppe i en drömsäsong.

Taxi (Se Taxi gratis  – obs gäller endast torsdag 10 mars 2016) 
I denna actionkomedi med Emma Wiklund följer vi Daniel, Marseilles snabbaste pizzabud, som startat eget som taxichaufför. Daniel dras in i en dramatisk biljakt på ett gäng hänsynslösa tyska bankrånare.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Älskar V8:an!
159
4