Volkswagens USA-chef Michael Horn avgår med omedelbar verkan

Volkswagens USA-chef Michael Horn avgår med omedelbar verkan
Michael Horn var en uppskattad chef bland de amerikanska VW-handlarna. Men nu får han gå. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Bara dagar efter att Volkswagens avgasfusk blev känt förra hösten stod USA-chefen Michael Horn inför en stor publik i New York för att presentera nya Passat. Horn "gjorde en pudel" och använde ett mycket rakt språk:

"Our company was dishonest, with the EPA and the California Air Resources board, and with all of you and in my German words, we have totally screwed up." (Vi var oärliga och vi klantade till det fullständigt).

Det har nu gått ett halvår sedan dieselskandalen briserade och samarbetet mellan Volkswagen och de amerikanska myndigheterna har gått mycket trögt. Volkswagen har presenterat ett paket av åtgärder för att rätta till bilarna i USA men svaret från EPA och CARB var lika kyligt som kortfattat: "Inte tillräckligt".

Nu finns det en tidsgräns utsatt och innan 24 mars måste Volkswagen visa en teknisk lösning för att bilarna ska uppfylla avgasnormen. Åtgärderna blir kostsamma men sedan väntar både böter och skadestånd för tvåsiffriga miljardbelopp.

Enligt ett uttalande från Todd Sax, chef för CARB (California Air Resources Board) kan det visa sig vara omöjligt att hitta en åtgärd som gör att alla berörda dieselmodeller från Volkswagen uppfyller avgasnormen – fullt ut. Kanske får man nöja sig med en "rätt så bra" teknisk lösning som sänker utsläppsnivåerna så långt det går.

Om VW-bilarna inte uppnår avgasnormen för dieselbilar i USA lär de amerikanska myndigheterna kräva någon typ av kompensation. En metod som diskuterats under hösten är att Volkswagen får förbättra utsläppen från andra fordon. Exempelvis att man uppgraderar och förbättrar äldre dieselmotorer som sitter i bussar och lastbilar.

I det här ansträngda läget "offrar" Volkswagen sin USA-chef. Under onsdagskvällen meddelades att Michael Horn slutar sin tjänst med omedelbar verkan för att "uppsöka nya möjligheter", som det heter, och båda parter säger sig vara överens om avgången.

Uppdraget som VW:s US-chef övertas tills vidare av Hinrich J. Woebcken. Ansvarsområdet är stort och innefattar både produktutveckling, produktion och försäljning i Nordamerika – inklusive Kanada och Mexiko.

Stora delar av Volkswagens övre ledarskap är nu utbytt men Michael Horn är förmodligen inte den sista VW-chefen som får ta ett kliv åt sidan. Hur mycket som var känt kring avgasfuskandet i Volkswagens högsta ledning är inte klarlagt men fler detaljer lär komma fram under den utanonserade presskonferensen 28 april. Aktieägarnas årsstämma är framflyttad till 22 juni. De tyska åklagare som utreder saken har nu utökat gruppen av misstänkta från fem till 17 personer.

 

All information om "Dieselgate" (klicka för att läsa mer)

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Michael Horn är inte den sista VW-chefen som får sparken.
126
2