Uber-förare i Göteborg och Stockholm döms för svarttaxi

Uber-förare i Göteborg och Stockholm döms för svarttaxi
Uber-förarna har uppmärksammats av polisen vid vanliga trafikkontroller, eller vid trafikförseelser. Mörkertalet är stort.

Enligt en kartläggning som Dagens Nyheter gjort är tjänsten Uperpop att betrakta som svarttaxi. Sedan i höstas har det varit uppe 27 mål i tingsrätten där förare dömts för att ha kört svarttaxi och fått 40–70 dagsböter som påföljd.

Amerikanska Uber har vuxit snabbt och värderas till mångmiljardbelopp. Den digitala tjänsten att "samåka" har blivit populär i många städer då den är billigare än att anlita vanlig taxi.

Men den billigaste tjänsten Uberpop är olaglig i Sverige. De förare som inte har yrkestrafiktillstånd och taxilegitimation kör i praktiken svarttaxi. En uppfattning som dock inte delas av Ubers Sverigchef Alok Alström som anser att man bara erbjuder en digital tjänst för samåkning:

"Folk har förmodligen alltid samåkt, men med den här tekniken kan man göra det i en annan skala," säger Alok Alström till DN.se.

I sex av de 27 målen i tingsrätten har förarna blivit friade, då de kunnat visa att de fått besked från Uber att tjänsten var laglig. Det gick alltså inte att bevisa att det fanns ett uppsåt att bryta mot lagen. Nästan samtliga 27 domar är överklagade till hovrätten, där fallen ska prövas på nytt.

Kartläggningen som Dagens Nyheter gjort visar att merparten av de dömda har invandrarbakgrund. Flertalet förare menar att de blivit lurade av Uber, då företaget inte dömts för något utan det är bara förarna som straffas. En uppfattning som delas av kriminalinspektör Lars Berglund:

"Min bild är att Uber utnyttjar personer som ganska nyligen kommit hit, har svårt att få andra jobb och inte är så insatta i de svenska reglerna, säger Lars Berglund till DN.se.

 

Källa: "Uber tjänar pengar – förare får ta smällen"

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag anser också att Uber är att betrakta som olagligt – ren svarttaxikörning!
199
96