7 myter om suvar: Vi reder ut begreppen

7 myter om suvar: Vi reder ut begreppen

Suvar har högre komfort

 Falskt. Den högre fjädringsvägen lockar folk att tro att suvar är bekvämare än vanliga bilar. Det är inte sant. Myten kan ha sitt ursprung från tidiga USA-suvar vars rambyggen med höga däcksidor gav en skön rullkomfort. Men moderna suvar med självbärande karosser är stötigare än en vanlig bil. För att ge säkra och personbilsliknande köregenskaper utan krängning och för att bilen ska tåla dåliga vägar utan genomslag är suvar uppstyvade med hård fjädring.

Suvar är stora

 Falskt. Det finns stora suvar, men generellt är suvar kortare än motsvarande kombi. Suvarnas högre karossform lyder under samma princip som en minibuss och möjliggör en rakare sillställning och högre lastutrymme. Därmed kan kupén göras kortare och bilen blir kortare.

Suvar är rymliga

 Falskt. Den minibussliknande formen ger en rymlig och luftig kupé men suvar har oftast sämre bagageutrymme än en kombi vid verkliga lastbehov. I biltillverkarnas egna broschyrer anges lastutrymmet upp till insynsskyddet i VDA-liter. Suvarnas höga kaross ger mer plats i höjdled men de kortare yttermåtten ger ett mindre lastgolv totalt sett. Ta bort insynsskyddet och kombibilen sväljer mer än motsvarande suv, trots att databladet säger något annat.

Suvar drar mer bränsle

 Sant. Luftmotståndet är en av de största bränsletjuvarna och här blir de högbyggda suvarna straffade direkt. Det går inte att bryta mot naturlagarna. Dagens energieffektiva drivlinor – främst dieslarna – gör dock att skillnaden inte är så stor som tidigare.

Suvar har sämre säkerhet

 Falskt. Gamla tiders jänkesuvar hade problem att hålla sig på alla fyra hjul. Idag är det ingen suv som välter och moderna suvar har samma säkerhetsutrustning som alla andra bilar. Om något hjälper suvens tyngd att ge bättre skydd vid en krock mot en lättare bil – så länge du sitter i suven.

Suvar är inte lika körglada som andra bilar

 Sant. Det finns körglada suvar men en högre tyngdpunkt är aldrig bra för köregenskaperna. En Porsche Cayenne är visserligen rolig att köra men den slår inte en 911 eller Panamera.

Suvar är bra vinterbilar

 Nja... Det här varierar förstås mellan olika bilmodeller, men i vårt senaste stora vintertest hamnar tre av Sveriges mest sålda suvar på de fyra sista platserna av totalt 15 bilar. Det är också svårare att sopa bort snön från taket på en suv.


Vad väljer du?

I senaste numret testar vi fyra suvar mot fyra "vanliga" bilar – och frågan är om du väljer den högbyggda crossovern eller inte. Vi testar Mazda 6 mot CX-5, Mercedes CLA mot GLA, BMW 3-serie Touring mot X1 och Volvo V70 mot XC60. Dessutom röstar testlaget fram sina favoriter.

Läs tidningen direkt på sajten eller teckna en prenumeration!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar suvar!
231
260