Svarta listan: Här är bilföretagen du ska undvika

Du kan spara stora pengar på att kolla upp bilföretaget innan du handlar. Branschen är full av värstingar som inte vill ge kunden rätt. Här är företagen som Råd & Rön har svartlistat.
Annons

Svarta listan: Här är bilföretagen du ska undvika
Antalet ARN-anmälningar mot bilföretag har ökat rejält de senaste åren, från 1.520 år 2010 till 2.112 år 2015.

Bilaffärer går inte alltid som det är tänkt. Allmänna Reklamationsnämnden fick in 2.112 motorrelaterade ärenden under 2015 – en rejäl ökning jämfört med åren innan.

Konsumenten får rätt i ungefär fyra av tio fall, och sju av tio företag som fälls väljer också att följa beslutet från ARN.

Men några få företag väljer istället att strunta i besluten. De hamnar på tidningen Råd & Röns så kallade ”svarta lista”. En del företag på svarta listan har låtit bli att följa ARN:s belsut flera gånger.

Ett exempel är Svenska Bilagenten på Lidingö som skulle sälja en bil på kommission. Men bilen förblev osåld i ett halvår och gick dessutom sönder i företagets förvar. Enligt ARN skulle företaget betala 17.499 kronor för att åtgärda felen.

• På Råd & Röns sajt hittar du en uppdaterad lista.

Rättelse 17/10: I en tidigare version av den här artikeln skrev vi att Autocenter i Örebro finns med på Svarta listan. Det stämmer inte längre. Företaget är borttaget från Svarta listan och fanns heller aldrig på listan med just det konkreta fall som vi skrev om här (där ARN rekommenderade betalning till kunden på 19.145 kronor för att reparera en bil som stannat på motorvägen, och 3.571 kronor för bärgning och hyrbil). Vi beklagar felet. 


Missnöjd med företaget? Så gör du

Klaga hos företaget. Börja alltid med att försöka lösa problemen direkt med säljföretaget.

Fråga din konsumentvägledare. Finns i de flesta kommuner.

Anmäl till Allmänna Reklamationsnämnden. Det går bra att anmäla direkt på sajten, men ARN tar inte upp alla ärenden som kommer in.

Annons
Annons
Rulla till toppen