Enkelt lura bilens system – startar och kör iväg direkt

Grafik: ADAC, översättning av auto motor & sport Med ett enkelt knep kan en bil med nyckellöst startsystem stjälas på nolltid. Tyska bilistorganisationen ADAC har...
Annons

Enkelt lura bilens system – startar och kör iväg direkt
Grafik: ADAC, översättning av auto motor & sport

Med ett enkelt knep kan en bil med nyckellöst startsystem stjälas på nolltid. Tyska bilistorganisationen ADAC har testat 24 olika bilmodeller – och ingen av dem klarar testet.

Keyless Go-systemen ska göra det smidigare och enklare att öppna bilen och köra iväg. Men det är också en säkerhetsrisk. Tjuven behöver verkligen inte vara någon insatt expert för att använda det nya knepet. Allt som behövs är enkel elektronisk utrustning.

”Allt du behöver göra är att utöka nyckelns sändningsräckvidd från två eller tre meter till några hundra meter. Bilen tror att ägaren är i närheten, öppnar dörrarna och startar bilen – allt utan minsta tecken på inbrott”, säger Arnulf Thiemel, biltekniker på ADAC.

I värsta fall kan det blir svårt att bevisa för försäkringsbolaget att en stöld över huvud taget ägt rum – det finns ju inga inbrottsmärken men bilen är försvunnen.

”Det är biltillverkarnas skyldighet att lösa det här problemet. Det är orimligt att det här dyra låssystemet är mycket enklare att bryta sig in i än ett normalt låssystem”, skriver ADAC.

Så går bilstölden till

1. Bilägaren låser bilen och går iväg. En biltjuv följer med bilägaren och aktiverar en pryl som förlänger räckvidden för nyckelns trådlösa sändare.

2. Biltjuvens kompanjon väntar samtidigt vid bilen. När signalen från nyckeln kommer fram kan tjuven öppna bilen och köra iväg eftersom bilen tror att ägaren är i närheten.

Här är bilarna som testats

Ingen av de testade bilarna klarar testet. Samtliga bilar går att öppna och starta med en räckviddsförlängare.

Audi A3 -15
Audi A4 -15
Audi A6 -14
BMW 730d -15
Citroën DS4 Crossback -15
Ford Galaxy -14
Ford Ecosport -15
Honda HR-V -15
Hyundai Santa Fe -15
Kia Optima -15
Lexus RX 450h -15
Range Rover Evoque -15
Renault Trafic -15
Mazda CX-5 -15
Mini Clubman -15
Mitsubishi Outlander -13
Nissan Qashqai+2 -13
Nissan Leaf -12
Opel Ampera -12
SsangYong Tivoli XDi -15
Subaru Levorg -15
Toyota Rav4 -15
Volkswagen Golf 7 GTD -13
Volkswagen Touran -15

Annons
Annons
Rulla till toppen