Brandorsaken hos Tesla Model S i Norge klarlagd – kortslutning

Tesla Motors och de norska myndigheterna har funnit orsaken till att en Tesla Model S började brinna på nyårsdagen i Brokelandsheia, sydväst om Oslo i Norge. Branden skedde när bilen stod på laddning hos en av Teslas "Superchargers" och det var första gången som en brand startat vid en snabbladdningsstation.

Branden började som en kortslutning i bilens elsystem. Men varför det kunde bli en kortslutning som inte löste ut säkringar, utan istället gav en så hög värmeutveckling att en brand startade, vet man ännu inte.

I ett mail till tidningen VG uttalar sig Teslas talesperson Even Sandvold Roland om brandorsaken:

"I januari skedde en isolerad händelse där en modell S fattade eld när den laddades vid en Supercharger. Orsaken var en kortslutning i bilens distributionsbox. Supercharger stängde av sig omedelbart när kortslutning upptäcktes. Ingen skadades vid branden. Vår undersökning bekräftat att detta var en isolerad händelse, men på grund av skador på bilen, kunde vi inte definitivt identifiera den exakta orsaken till kortslutningen," berättar Even Sandvold Roland för VG.no.

Risken för brand är mycket liten, hävdar Even Sandvold Roland, och påpekar att hittills har det gjorts över 2,5 miljoner laddningar vid Supercharger-stationerna. Räkna man in alla uppladdningar som skett rör det sig om cirka 35 miljoner uppladdningar.

Erfarenheterna från den utredning som Tesla gjort efter branden i Brokelandsheia har lett till en programuppdatering som ska skicka ut om några veckor. Då ska man bygga in ett diagnosverktyg i bilens operativsystem som kan upptäcka och förhindra en potentiell kortslutning. Uppgraderingen ska ge en ännu högre säkerhet vid laddning av Tesla Model S.

De två norska myndigheterna Havarikommisjonen och Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har medverkat i utredningen kring branden. Enligt Jostein Ween Grav vid DSB finns det ingen anledning att överdramatisera branden vid laddningsstationen:

"Vi känner oss trygga med att detta var en speciell händelse," säger Jostein Ween Grav till VG.no. "En bilbrand blir ofta spektakulär men det finns ingen grund för att tro att elbilar brinner oftare än andra bilar, tvärtemot visar statistiken att det inte är så."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Teslas modeller är mindre brandfarliga än vanliga bilar.
161
264