Polisen chattade om trafik: Här är frågor och svar

Polisen blev överösta med trafikfrågor under en chatt på tisdagen. Får man köra för fort om ens barns liv står på spel? Får man köra mot rött om ett utryckningsfordon behöver komma fram? Här har vi samlat en del frågor och svar.

Trafikpoliserna Micke, Göran och Peter svarade på frågor under en frågestund på polisens facebooksida.

Fråga: Om man står och väntar på ett rödljus och det kommer ett utryckingsfordon bakom är det då ok att köra ut i korsningen mot rött ljus för att släppa fram fordonet?
Polisen: Nej. Man får inte bryta mot trafikreglerna.
Uppföljande fråga: Man får inte bryta mot trafikreglerna, men man får heller inte förhindra utryckande fordon eller hur? Så i en korsning framför rödljuset så gör man väl fel i vilket fall?
Polisen: Du får inte medvetet hindra ett utryckningsfordon. Kan du hålla ut och köra åt sidan på ett säkert sätt kan du göra det, men du får inte köra mot rött.

Fråga: Får ni poliser köra fortare än lagligt utan blåljus och stressa folk? Om en bil/mc åker väldigt fort får ni hänga på eller måste ni får tillstånd för att hänga på? Måste ni har reflexväst på er direkt ni lämna bilen eller hur funka det? 
Polisen: Poliser får köra fort utan använda blå ljus/siren då man till exempel är på väg till ett pågående brott och inte vill röja sig. Polisen behöver inte något speciellt tillstånd för att köra efter ett annat fordon. Polisen måste inte ha reflexväst när kliver ur bilen. Sen finns det många tillfällen då det dock är lämpligt.
ams: Läs mer: Då får polisen bryta mot trafikreglerna

Fråga: Hej, det problem jag ser mycket av är att folk inte använder blinkers i rondeller och jag upplever det som en trafikfara!
Polisen: Ja det är ett problem och tyvärr finns fortfarande många som inte vet hur man använder körriktningsvisare på rätt sätt. 
ams: Läs mer: Undvik böter – 10 fakta om körning i rondell du måste veta

Fråga: Om man som cyklist kommer till ett övergångsställe, måste man kliva av cykeln och gå över eller kan man fortsätta cykla som vanligt?
Polisen: Du behöver kliva av cykeln och leda den. Då ska bilisterna lämna företräde för dig. Cyklar du över är det du som ska lämna företräde för bilisterna.
ams: Läs mer: Därför måste du stanna för en cyklist vid övergångsstället

Fråga: Varför kan någon som åkt fast för X antal rattfyllor och fått körkortet indraget, få tillbaka körkortet
Polisen: Det är Transportstyrelsen som administrerar körkortsomhändertagandet, om man döms för rattfylleri så återkallas körkortet i 1 år, dock kan vederbörande få tillbaka sitt körkort tidigare om denne installerar alkolås i bilen, får bekosta detta själv. Transportstyrelsen kan även förelägga om läkarbesök och provtagning för att man ska få tillbaka sitt körkort.

Fråga: Ett pågående brott ska ju stävjas heter det. När jag kör lagenligt och ser att en medtrafikant börjar en omkörning bakom mig. Får jag även hindra denna typ av brott om det inte är spärrlinje dragen....Polisen
Polisen: Nej du får inte medvetet försätta någon annan i en farlig situation på grund av deras bristande beteende. 

Fråga: Min son hade fått en allergisk reaktion på sin förskola då han blev blå i ansiktet. Jag körde honom till akuten då ambulans ej var tillgänglig. Jag kom på mig själv att jag både kört alldeles för fort och mot rött. Får man köra så om det gäller ens barns liv?
Polisen: Du kan alltid bli rapporterad för brottet och till och med dömd för detta. Dock finns det möjlighet för tingsrätten att inte utdöma straff pga förmildrade omständigheter, tex. NÖD. 

Läs alla frågor och svar på polisen egen facebooksida

Vilka är dina frågor om trafik?Nu börjar chatten och du kan ställa dina frågor till trafikpoliserna Micke, Göran och Peter i kommentarsfältet.Chatten pågår fram till klockan 19:00 ikväll.

Publicerat av Polisen den 22 mars 2016
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bra initiativ av polisen att svara på allmänhetens frågor.
347
2