Tesla Model 3 kan innebära prishöjning på Model S och Model X

Tesla Model 3 kan innebära prishöjning på Model S och Model X

På fredag morgon, svensk tid, är det dags för Elon Musk att presentera den nya mellanklassaren Tesla Model 3. Den ska utmana bland annat tyska premiumligan med Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass.

Som vi skrivit förut har Tesla utlovat ett pris – innan eventuella statliga rabatter för elbilar – på under 35.000 dollar för Model 3. Det är som jämförelse ungefär samma listpris som för en BMW 320i Sedan, i USA.

Vilken prissättning Tesla väljer för Europa och vår svenska marknad vet vi förstås inte ännu. Men löftet om 35.000 dollar i USA är en indikation på att Tesla har ambitionen att kapa åt sig marknadsandelar genom en offensiv prissättning.

Lanseringen av en "billig" Tesla innebär dock att vi med all sannolikhet får se en justering av priserna för Model S och Model X. Den prisökningen kan komma ganska snabbt, förmodligen redan på fredag. Enligt sajten Elektrek.co har Tesla bekräftat prisjusteringar i början av april, strax efter att Model 3 har premiärvisats.

Prishöjningen kan motiveras (döljas) med ett lätt ansiktslyft av Model S, något som det ryktats om i nästan ett år. Det kan också innebära att de nuvarande instegsmodellerna med 70 kWh batteripaket försvinner, eftersom väldigt få köpare väljer dessa. Kanske blir det också så att Tesla presenterar en ny toppmodell – P100D. På fredag morgon får vi se om ryktena stämmer.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tycker att det låter rimligt att priserna på Model S och X höjs.
48
230