Aprilskämtet: Självkörande Porsche 911 gör 7:33 runt Nürburgring

Gick du på vårt aprilskämt? Detta var med andra ord tyvärr inte sant.

Aprilskämtet: Självkörande Porsche 911 gör 7:33 runt Nürburgring

Vi har alla hört talas om Teslas system för (nästan) självkörande bilar. Teslan kan köra sig själv på motorvägen och parkera sig själv i garaget. Porsche går nu ett steg längre. Specialversionen av 911 GT3 RS "Walter Röhrl" kan köra ett varv på Nürburgring. Och det handlar inte om att tassa fram på Nürburgring, utan att köra av bara "himmelriket"... 

Med sensorpaket och kameror i samspel, plus bilens egen dator som mäter hastighet, G-krafter och lateral acceleration, har du en maskin som kan köra bil. Riktigt snabbt. 7:37 runt Nürburgring är en ofattbart snabb tid. Bara ett par tre sekunder långsammare än den snabbaste mänskliga raceföraren. Detta förutsätter givetvis optimalt väder och bra cupdäck.

Varvrekordet för 911 GT3 RS med med mänsklig förare är 7.33. Men det tar inte slut där, mer om det längre fram.

Peter Ternström träffade Robert Zwinger, som är chef för Porsches projekt med autonoma bilar.

Systemets inbyggda kameror både i front och inne i kupen, riktade mot förare och passagerare kan kopplas till tjänsten Youtube Live och då kan hela världen se bilens framfart i direktsändning. 

Vidare finns ett menysystem med förinspelade "profiler" som Porsche kallar det i pressmaterialet. Man har låtit kända förare köra ett varv så fort de kan på Nürburgring. Du kommer alltså kunna få århundradets skräckupplevelse levererad av din egen bil där du sitter som passagerare och bilens dator kopierar exempelvis Mark Webbers eller Nico Hulkenbergs spårval, attack, hastighet och vilda ställ. 

Det finns även ett "Walter Röhrl-läge", där Porsche friskriver sig från eventuella olyckor och bilen verkligen gör ALLT den kan för att slå 7.33!

Vi får en även pratstund med Robert Zwinger, chef för projektet på Porsche i Weissach.

Läs intervjun på sida två. Robert berättar om olyckorna, när systemet finns att köpa och vad som händer om två "Walter Röhrl"-bilar ställs mot varandra...

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.