Polisen: ”Så gör du vid utryckning – lämna plats för blåljus”

Om man plötsligt upptäcker blåljus i backspegeln och hör sirenerna rakt genom stängda fönster är det lätt att bli stressad. Men i den här videon vill polisen visa hur du kan hjälpa till för att släppa fram en brådskande ambulans, brandkår eller kanske polisbilen under utryckning.

Första regeln är att inte bli så stressad att man gör något dumt. Fordon med blåljus vill fram snabbt, men inte på bekostnad av att det sker nya trafikolyckor. Lämna plats genom att köra åt sidan och visa dina avsikter genom att blinka.

Man har skyldighet att underlätta och lämna fri väg för utryckningsfordon. I stadsmiljö kan det vara trångt om utrymme och då är det bra om alla fordon lämnar fri väg genom att välja samma sida av vägen, håll alltså utkik hur de andra bilar gör.

Vi har tagit upp den här frågan förut och det handlar om hur mycket man får göra för att underlätta framkomligheten. Får man till exempel köra mot rött ljus i en korsning? Svaret är nej, det får man inte. Samtidigt säger polisens regler att ska man bryta mot trafikregler för att släppa fram utryckningsfordon ska det ske "med stor försiktighet, så att ingen kommer till skada". Sannolikheten att någon skulle bli bötfälld för att ha släppt fram blåljus-fordon är väl rätt liten och någonstans måste det ändå vara sunt förnuft som gäller.

Dela gärna med dig av den här artikeln med polisens film. Och har ni erfarenheter av att underlätta för utryckningsfordon – bra eller dåliga – får ni gärna skriva i fältet nedan för kommentarer.

Själv minns jag till exempel en händelse för ett antal år sedan då det var kö på Västerbron i Stockholm, från Kungsholmen till Söder. Ett körfält var avstängt då det stod en polisbil med blinkande blåljus i högerfältet, strax efter brofästet. Trafiken tryckte på och det blev en lång kö.

Någon typ av utryckning av brådskande art pågick tydligen. Men när jag kom upp i jämnhöjd i den krypande kön, bredvid polisbilen, såg jag varför man blockerade ett körfält. Ut ur en närbelägen pizzabutik kom en polisman med säkert sju–åtta pizzakartonger staplade ovanpå varandra! Hungriga poliser är inte att leka med…

 

Extern länk:

Regler för polisen i trafiken

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är så lugn och fin, även med blåljus i backspegeln. Inga problem!
152
17