PSA och Opel presenterar "riktiga" siffror efter dieselskandalen

PSA och Opel presenterar "riktiga" siffror efter dieselskandalen

Diesel har fått ett skamfilat rykte efter Volkswagenskandalen. Men även om många biltillverkare storsatsar på hybridbilar eller eldrift vill de flesta inte ge upp dieselsatsningen helt – den är helt enkelt en alldeles för viktig faktor när det gäller att sänka koldioxidutsläppen under de kommande åren.

Därför försöker nu PSA-koncernen med Peugeot och Citroën vinna tillbaka förtroendet för dieselbilar genom att publicera förbrukningssiffror som är förankrade i verkligheten och inte framtagna i ett testlaboratorium, skriver Automotive News.

PSA har redan publicerat siffror för Peugeot 308, DS 3 och Citroën Grand Picasso, siffror som visar att förbrukningen i verkligheten ligger åtminstone 30–40 procent högre än i testlabbet. PSA ska publicera siffror för totalt 30 modeller innan sommaren och under 2017 kommer också uppgifter om kväveoxidutsläpp i verkligheten.

"Som andra biltillverkare skadades vår trovärdighet av skandalen som inträffade hos vår tyska konkurrent. Vi beslutade att det vore bra att återställa trovärdigheten med de här mätningarna", säger Carlos Tavares, vd för PSA-koncernen.

Även Opel planerar att presentera förbrukningssiffror för Astra enligt den nya WLTP-körcykeln i juni, skriver Automotive News. WLTP är bättre anpassad för hur bilförare faktiskt kör än dagens körcykel.

Att förbrukningen skiljer sig mellan testlabbet och verkligheten beror enligt PSA-koncernens utvecklingschef Gilles Le Borgne på körstilen, bilens vikt och hur mycket av utrustningen som används.

Också hos Volkswagen finns planer på att testa bilmodellerna i verkliga förhållanden, av en extern och oberoende aktör.

"De skillnader som inom hela bilindustrin finns mellan officiella testresultat och verklig förbrukning accepteras inte längre och är heller inte längre acceptabla. Vi måste bryta ny mark här", har Volkswagens koncernchef Matthias Müller sagt.

Så mycket mer drar bilarna i verkligheten

PSA är först ut att mäta förbrukningen i verkligheten, enligt en testmetod som är framtagen tillsammans med en miljöorganisation. Testerna kördes på vägarna kring Paris och teststräckan bestod av totalt 9,6 mils körning i olika hastighet.

PSA har presenterat förbrukningsuppgifter för tre olika modeller, alla med samma motor: 1,6 BlueHDI med 120 hästkrafter, stopp/start-system och sexväxlad manuell växellåda. Siffrorna gäller för blandad körning.

Bilmodell Enligt nya testerna Enligt officiella körcykeln Skillnad
Peugeot 308 5 l/100 km 3,2 l/100 km 56%
Citroën C4 Picasso 5,6 l/100 km 4 l/100 km 40%
DS 3 4,9 l/100 km 3,6 l/100 km 36%
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är viktigt att den uppgivna förbrukningssiffran stämmer överens med verkligheten.
459
20