Porsche är bilindustrins mest lönsamma: ”15 % är en helig ko”

Porsche är bilindustrins mest lönsamma: ”15 % är en helig ko”
Porsches vinst är bäst i bilindustrin, men man har också tunga investeringar framför sig – som elbilen Mission E.

När det gäller lönsamhet finns det två företag inom bilindustrin som står ut från mängden: Porsche och Ferrari. Båda har enormt starkt varumärke, åtråvärda bilmodeller och ordning på finanserna. Och eftersom vi bilentusiaster älskar bilarna så betalar vi också glatt vad de kostar.

När boksluten för 2015 redovisats visar det sig att Porsche slog Ferrari, knappt men ändå. Porsches vinstmarginal blev 16,0 procent mot Ferraris 15,5. Det är väldigt bra siffror i en bransch där man oftast är nöjd med en vinstmarginal på fyra–fem procent och är mycket stolt om det kan klättra upp mot åtta–nio procent.

Fjolåret blev fantastiskt för Porsche. Med hjälp av nya Macan och starka produkter i övrigt ökade man omsättningen med 25 procent, försäljningen ökade med 19 procent och Porsche var det varumärke som bidrog mest till VW Groups resultat. Porsche tillförde 11,0 miljarder kronor, vilket ska jämföras med Audi som drog in 10,2 miljarder kronor till den gemensamma kassan. Och några planer på att minska lönsamheten har inte Porsche:

"15 procent vinstmarginal är en helig ko här hos Porsche", sa Porsches ekonomichef Lutz Meschke till branschtidningen Automotive News Europe.

Det som dock kan nagga vinsten i kanten är de stora investeringsbehov som Porsche har framför sig. Fabriken i Zuffenhausen ska moderniseras och utvecklingscentrumet i Weissach byggs ut för cirka nio miljarder kronor. Utvecklingskostnaderna för Porsches första elbil – som visats i konceptform som Mission E – belastar räkenskaperna med en kostnad på minst tio miljarder kronor. Kundernas krav på allt mera "smarta" bilar som är uppkopplade och autonoma beräknas kosta ytterligare tre–fyra miljarder i utveckling.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker att Porsches modeller har rätt prisnivå.
140
194