Finansministern byter Tesla mot Volvo V90 i vårbudgeten

Finansministern byter Tesla mot Volvo V90 i vårbudgeten
När finansminister Magdalena Andersson presenterade vårbudgeten nämnde hon Volvo som ett positivt exempel.

Ingen har väl missat att regeringen nyligen presenterade sin vårbudget. Finansminister Magdalena Andersson tecknade en ljus bild av Sveriges ekonomi och använde Volvo V90 som en liknelse.

Inte helt fel, kan alla vi tycka som har koll på bilindustrin och vet att Volvo Cars har vind i seglen och presenterat rekordsiffror för 2015. Även 2016 ser ut att bli ett mycket bra år för Volvo med försäljningsstart av både S90 och V90.

Men det var ingen tillfällighet att finansminister Magdalena Andersson använde just Volvo som exempel på svenska framgångar. Strax innan julhelgen hade Magdalena Andersson redogjort för Sveriges ekonomi jämfört med andra europeiska länder och då beskrivit situationen som urstark och att "Sverige gick som en nyproducerad Tesla."

Visserligen går Tesla Motors bra och har höjt sin image men ska man vara riktigt ärlig har varken vinstnivåer eller produktionstakt varit speciellt imponerande. Något som Volvos talesperson Anders Kärrberg, med speciellt ansvar för myndighetspersoner, påpekade för Magdalena Andersson i ett brev.

När finansminister Magdalena Andersson ägnade onsdagen åt att springa mellan olika intervjuer och presentera vårbudgeten var det istället Volvo V90 som var liknelsen. På direkt fråga från SvD om hon låtit sig påverkas av Volvos brev var hon inte alls avvisande:

"Volvo Cars är naturligtvis viktiga och då tyckte jag att det var roligt att kunna lyfta det exemplet," sa Magdalena Andersson till SvD. "Men jag hoppas kunna lyfta fram fler produkter när jag gör liknelser i framtiden. Där är naturligtvis alla företag välkomna att maila in förslag på deras produkter."

"Jag låter mig påverkas av de väldigt starka exportsiffror vi har och där går motorindustrin väldigt bra. Jag använder gärna svenska produkter men också andra produkter för att göra liknelser om hur ekonomin går," sa Magdalena Andersson till SvD.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker att finansministern gjorde helt rätt som använde V90 som liknelse!
299
176