Koenigsegg bekräftar: Nytt rekordförsök på Nürburgring

Sedan ett par veckor tillbaka är hastighetsbegränsningarna borta och det står åter alla fritt att pressa sina bilar till den yttersta gränsen på Nürburgring. Koenigsegg känner sig givetvis manade och bekräftar att de förbereder ett rekordförsök.
Annons

Koenigsegg bekräftar: Nytt rekordförsök på Nürburgring
Koenigsegg bekräftar att ett rekordförsök på Nürburgring kommer att ske. Dock ännu oklart med vilken bil.

För drygt ett år sedan testade Koenigsegg sin One:1 på Nürburgring i hopp om att sätta varvrekord för gatlrgala produktions bilar.

I samma veva inträffade en dödsolycka på banan vilket gjorde att Nürburgring införde hastighetsgränser, som i sin tur omintetgjorde Koenigseggs rekordförsök. 

Men sedan ett par veckor tillbaka är hastighetsbegränsningarna borta och biltillverkare – och alla andra också för den delen – är åter fria att pressa sina bilar till den yttersta gränsen på den ökända banan.

Koenigsegg känner sig givetvis manade. De bekräftar nu att de inom kort kommer att bege sig till Ringen för att förbereda ett nytt rekordförsök. 

”Men ett rekord på Nürburgring händer inte bara, det tar månader av förberedelser”, skriver Steven Wade på Koenigseggs sajt. 

Det första som måste ske är att hitta den förare som kan köra vid rekordförsöket. Koenigsegg officiella testförare Robert Serwanski kommer att finnas i kulisserna för coaching, men han kommer sannolikt inte att köra själv. Några intressenter? 

Enligt Koenigsegg är två kvaliteter särskilt viktiga. Föraren ska ha omfattande kännedom om banan samt naturligtvis stort kunnande och intim känsla för bilen. 

Att lära känna banan tar länge, så den kunskapen måste föraren redan ha. Bilen tar också länge att lära känna, en Koenigsegg har mer kraft är de flesta bakhjulsdrivna bilar, och föraren måste få tid att lära sig hantera och pressa bilen till sin yttersta gräns. Särskilt svårt är det naturligtvis på en sån krävande bana som Nürburgring. ”Därför är det viktigt att vi kommer igång med testerna snart”, skriver Koenigsegg.

Vilken bil som ska användas är en intressant fråga. Koenigsegg One:1 som förberedde sig för rekordförsök förra året finns bara i sex exemplar och alla är sålda, inklusive Koenigseggs egen testbil. Det är därmed möjligt att försöket kommer att göras med en Agera RS av vilka det finns 25 exemplar. Koenigsegg säger att de ska meddela vilken bil som ska användas vid ett senare tillfälle.

Tiden för att slå är ofattbara 6:57, som sattes av Porsche 918 Spyder 2013.

Koenigsegg slänger för övrigt in en brasklapp angående när rekordförsöket ska ske. ”Många triviala faktorer som tillgång till banan, förare, väderförhållanden eller annat kan avgöra om det blir ett rekordförsök i år eller inte”. 

”Det kan hända att det dyker upp bilder av oss på Nürburgring senare denna månad. Men bli inte alltför upphetsade. Det är lång väg kvar”, skriver Koenigsegg.

Annons
Annons
Rulla till toppen