Statoil lägger ner – bensinstationen blir Circle K

Statoil går i graven – nya namnet blir Circle K.

Från och med tisdag, 3 maj, börjar nedläggningen av Statoil, men bara för att återuppstå som Circle K. Den första bensinstationen som får nytt namn och utseende blir Statoil Länna, strax utanför Stockholm. Därefter kommer alla stationer successivt att få sina skyltar utbytta.

"Vi tror att det tar minst ett år innan vi är i paritet med Circle K. Man får ha respekt för att Statoil är väldigt välkänt", säger Statoils marknadschef Johan Backman till tidningen Resumé.

Norska oljebolaget Statoil sålde bensinkedjan till det kanadensiska Couche-Tard 2010 och får egentligen använda namnet Statoil fram till 2021. Men ägaren, den kanadensiska servicehandelsföretaget Couche-Tard bestämde sig alltså för att byta namnet till Circle K i förväg.

Anledningen att namnbytet sker i förtid är en förhoppning att det ska locka nya kunder, främst yngre och kvinnor. Statoil är starkt förknippat med bränsle, men det är inte bränslet bensinstation tjänar mest pengar på, utan tillbehör, korv och kaffe.

"Vår utmaning blir att skapa ett lika starkt varumärke på kort tid. Jag tror att sköter vi det här rätt har vi en möjlighet att behålla våra trogna kunder, men samtidigt nå en ny målgrupp i yngre personer och kvinnor. Det blir lättare att ta till sig butiksutbudet med Circle K. Statoil signalerar oljebolag, sa Statoils marknadschef Johan Backman i ett tidigare uttalande till tidningen Resumé.

De befintliga Statoilstationerna kommer att ligga kvar på samma platser som i dag. Och på de flesta håll med samma personal.

"Jag ser ingen fara med namnbytet, snarare en chans att göra något nytt", sa Mats Georgson, vd och varumärkesexpert, till DN i en tidigare kommentar om namnbytet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker att Circle K låter bättre än Statoil.
38
490