Volvo: Det här blir slutet för försäkringsbolagen

År 2035 väntas antalet bilolyckor minska med hela 80 procent, därmed förväntas försäkringspremierna sjunka kraftigt. Anledningen är självkörande bilar. Volvo menar att försäkringsbranschen nu tvingas till stora förändringar. "Försäkringsbolagen kommer att få stora problem", säger miljardärerna Warren Buffett och Bill Gates.
Annons

De två miljardärerna Warren Buffett och Bill Gates säger i en intervju på tv-kanalen CNBS att självkörande bilar kommer att innebära slutet av bilförsäkringsbranschen, åtminstone i sin nuvarande form. 

Forskning på flera håll stödjer detta. Enligt amerikanska NHTSA kan antalet olyckor minska med hela 80 procent år 2035. Tidiga studier visar även att påkörningar bakifrån kan minska med 40 procent och om en olycka inte kan undvikas kan minskad krockhastighet ändå innebära att krocken inte blir lika allvarlig.

Uppgifter från Swiss Re/HERE visar att bilförsäkringar idag genererar 42 procent av alla försäkringspremier (exklusive livförsäkringar) och är det största enskilda segmentet inom globala försäkringspremier. Siffor pekar på att självkörande system kan sänka försäkringspremierna globalt med 20 miljarder dollar redan 2020. 

Volvo: Det här blir slutet för försäkringsbolagen
Warren Buffett, VD för Berkshire Hathaway. Kicka för att se intervjun.

”Allt som gör bilarna säkrare är dåligt för bilförsäkringsbranschen. Bilindustrin har visserligen alltid arbetat för att göra bilarna säkrare, vilket har lett fram till säkerhetsbälten och mycket annat. Men om det inte finns några olyckor, då finns inget behov av försäkring”, säger Warren Buffett, VD för Berkshire Hathaway.

Bill Gates tror att det kommer att ta ytterligare 15 år innan autonoma funktioner vidare till den grad att de tvingar betydande förändringar i hela försäkringsbranschen. 

Även Volvo Cars menar att försäkringsbranschen är tvungna att göra en fundamental omstrukturering för att klara de utmaningar som branschens nuvarande affärsmodell står inför.

”På medellång till lång sikt kommer försäkringsbranschen att drabbas i stor omfattning. Men vi får inte glömma att orsaken är färre olyckor, skadade och dödsfall”, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd.

Volvo Cars meddelade nyligen att man kommer att starta Storbritanniens största testprojekt, Drive Me UK. 2017 kommer upp till 100 självkörande bilar att köras på riktiga vägar av riktiga människor. Liknade test kommer att genomföras i Sverige och Kina.

”Vi behöver också politikernas hjälp. Biltillverkare måste samarbeta med regeringen för att anpassa lagar så att vi kan få ut bilarna på vägarna och börja rädda liv så snart som möjligt”, säger Håkan Samuelsson.

Annons
Annons
Rulla till toppen