BMW: Helt självkörande bilar fortfarande "många år bort"

BMW: Helt självkörande bilar fortfarande "många år bort"
Helt autonoma lär inte BMW:s bilar bli på många år, enligt försäljningschefen.

Många biltillverkare rusar ikapp för att bli först med självkörande bilar där föraren kan koppla av helt. Men alla är inte lika ivriga att haka på trenden. Både Volvo och BMW har kritiserat autopilotfunktionen hos Tesla.

En chef på Volvo kallade Teslasystemet för "låtsasautonomt" och "farligt" medan BMW-chefen Harald Krüger säger att en självkörande bil måste vara 100 procent pålitlig.

"I appvärlden kan du lansera produkter som är 70 eller 80 procent färdiga och sedan göra klart allt för kunden. Det är helt omöjligt med säkerhetsfunktioner för bilen", har han sagt.

Nu är BMW:s försäljningschef Ian Robertson inne på samma linje. Enligt honom ligger helt autonoma bilar mycket långt in i framtiden, men det beror också på vad som räknas in i begreppet "autonom bil".

"Vissa tycker funktioner som adaptiv farthållare som autonom körning, men det är det inte. Det är ett steg i rätt riktning", säger Ian Robertson till Autocar.

BMW anser att en helt autonom bil tillåter föraren att "köra" bilen utan att ha fötterna på ratten, utan händer på ratten, utan ögon på vägen och även med "hjärnan avstängd", vilket innebär att föraren kan ägna sig åt annat, som att jobba eller titta på film.

"Att ta bort fötterna är redan avklarat – vi har adaptiv farthållare – och jag kan ta bort händerna från ratten i upp till 15 sekunder", säger Ian Robertson till Autocar, och menar att de 15 sekunderna snart kommer bli en minut, fem minuter och ännu mer.

Det han kallar "eyes off" och "brain off" beskriver han fortfarande som "många, många år bort".

"Även om tekniken kommer utvecklas tror jag lagarna, ansvarstagandet och de sociala frågorna som är kopplade till att en maskin ska ta egna beslut som har med liv och död att göra innebär att vi inte riktigt är redo för det", säger Ian Robertson till Autocar.

Missa inga nyheter – gilla oss på Facebook!

Jag ser fram emot helt självkörande bilar.
46
60