Dags att planera sommarresan – vi kör Sveriges roligaste vägar

Dags att planera sommarresan – vi kör Sveriges roligaste vägar

Doften av grillad korv från luftkonditioneringen slår till i min minnesbank. Den står för sommar och bilnjutning. Ingen tid att passa, inget klart mål i sikte.  

Att grilla korv på bilmotorer är en av mina sommartraditioner. Beväpnad med de bästa vägtipsen från auto motor & sports läsare är det dags för årets Sverigesemester.  Över 17 000 mil väg ligger och väntar – det är mer än fyra gånger runt jordklotet om man skulle få för sig att köra på alla vägar.

Det svenska svarta asfaltsguldet är en kollektiv skatt som fler borde ge kvalitetstid. När det talas alltmer om självkörande bilar är det här analog terapi. Du, bilen, vägen och öppna stressfria sinnen.    

När det är dags för semester vill vi så ofta dra på maximalt. Noggrant planera den där episka roadtrippen kust till kust genom Australien, eller så stressar vi som galna mellan några väldigt noga utvalda resmål. Full attack till Nürburgring, två dygn på banornas bana och sedan direkt till en hyrd villa i Toscana. Hem via Venedig på 48 timmar. Typ. Det är inget fel att planera och uppleva saker som man har läst på men ibland kan man behöva semester på riktigt. Öppna sinnena, ta för mycket tid på sig och låta det bli lite som det blir. 

Världens bästa vägkrog? Linda in lite ätbart i aluminumfolie och sätt på grillning. Kör tills det börjar vattnas i munnen.

Navigator är fantastiskt bra för att se var närmaste badsjö ligger, till exempel.

En tur i Sverige är perfekt för en sådan semester. Tio mil, 100 mil eller varför inte 1 000 mil – det spelar mindre roll. Första steget till en miniavstressning kan vara att nästa gång som du ska resa någonstans ta till tre timmar extra och sätta navigatorn  på kortaste sträcka. Se vart du kommer, stanna vid första bästa ställe som ser intressant ut. Och det här med att vara påläst innan start – med Google läser du ikapp ganska snabbt. Vill inte navigatorn bjuda på nya vägar är tärningsnavigering närmast oslagbart. Slå etta eller tvåa, sväng vänster. Trea eller fyra betyder fortsätt rakt fram och femma eller sexa – sväng höger.

Men nu hade vi en lagom vag plan. Norrut från Stockholm via Höga kusten och sedan till min barndomsstad Umeå. I Sundsvallstrakten lekte jag som barn hemma hos farmor och mormor, det var några år sedan men husen finns kvar. Memory lane …

Släktforskning på riktigt till ställen som yngsta dotter Walda aldrig har sett. Lite kul är det att visa sin småskola, gamla sandlådor och ställen där man busat.

Men skulle vi ta tärningsmetoden på vägen dit? Nej ett lite mer raffinerat sätt är att gå in på vår hemsida, klicka på "Road Stories" och sedan köra de roligaste vägarna som finns i rätt riktning. Utvalda vägar bortom alla motorvägslandskap. Vilken bil man har spelar egentligen inte så stor roll, en underbar väg är en underbar väg oavsett vad du kör. Och en trist väg är en trist väg, som gjord för framtidens självkörande bilar.

Men nu är det manuellt läge och bättre ju mer basic bilen är. Grundregel ett för vägproffs måste alltid hållas, för det här handlar om njutning och inte tokkörning. Kör alltid så som du vill möta dig själv i nästa krök. Regeln att om föraren är nöjd så är alla andra också nöjda bör utgå från "Rolls-Royce White Glove Chaffeur"-kodex, ett proffs bakom ratten gör resan till en följsam färd för alla. Och som med så mycket annat är synintrycken en stor del av upplevelsen.

Tagga ner, och ta in.

I Gävletrakten laddar vi maskinrummet med aluminiumfolierade korvar och svänger in mot Prins Daniels hemtrakter. Jag kan tycka att det är rätt bra att vårt kungahus står med ena stöveln i en del av Sverige som kanske inte syns så ofta. Vanlig enkel och underbar landsbygd. 

När korvdoften sprider sig svänger vi av till en camping och ger långtidscamparna något att tala om. Sverige är fyllt av campingplatser som ofta är vackert belägna. Höga kusten är ett levande Skansen men mycket vackrare och jag har alltid velat träffa "Robert Lind i Kramfors" – Hasse Alfredssons briljanta sketchfigur. Nåja, honom träffar vi inte, men däremot hittar vi en gul liten stuga på en camping i ett Kramfors som håller på att förvandlas. Det Sverige som för bara några år sedan höll på att avfolkas växer nu till något nytt. Vad har hänt med Kramfors om tio år?

Att bo i campingstugor är ett härligt sätt att semestra på, det är billigt, omväxlande och enkelt. Men det kan vara fullbokat, så orna plats i god tid och håll nere körsträckorna till ett minimum. 

Gräv där du står brukar det heta men jag tycker att man ska svänga där man kör – låta det lilla bli det stora. Njuta av ringlade vägar, loppisar, caféer och naturen. Hitta tillbaka till dig själv eller till nya små smultronställen. Ju mindre du planerar desto större chans att verkligen hitta fram.

Tipsa om Sveriges roligaste väg – vinn lyxmiddag

Vi fortsätter vår succé med Sveriges roligaste vägar. Årets bästa tips belönas med en exklusiv middag för två personer på en Michelin-rekommenderad restaurang någonstans i Sverige.

Känner du till en annan väg som är rolig att köra? Den ska inte finnas med på vår karta. Vi behöver veta var den börjar och slutar, gärna koordinater, samt en beskrivning: varför är den Sveriges roligaste väg enligt dig?

Gör så här: Kolla att din väg inte redan är med på kartan över Sveriges roligaste vägar.

Skriv en kort motivering till varför vägen är så rolig. Beskriv hur vägen ser ut och var den finns, gärna med gps-koordinater från exempelvis Google Maps.

Fyll i formuläret så är du med och tävlar om en lyxmiddag på en Michelin-rekommenderad restaurang någonstans i Sverige! Maxvärdet för restaurangbesöket är totalt 2.000 kronor.

Datorn är bra att ha, koppla upp via telefonen så kan du navigera bland Sveriges roligaste vägar.

Svenska sommarkvällar gör köandet vid ett färjeläge till en mysig stund.

Det finns tusentals sommarstugor som väntar på dig över hela Sverige. Ny vy varje kväll om man så önskar. Tidningen Husvagn & Camping har en utmärkt katalog med campingplatser – köp den!

Höga kusten är vacker och bitvis riktigt kurvig. När var du här senast?

Jag tar gärna en omväg för att köra en rolig väg!
23
0