Volvo XC90 får dåligt betyg för krångligt infotainmentsystem

En av de största nyheterna i Volvo XC90 var det nya infotainmentsystemet med pekskärm. Vi har tittat närmare på tekniken bakom Sensus, som systemet heter, i en separat artikel, och Volvo slog på stora trummen när systemet lanserades.

"Sensus nya användargränssnitt är utan tvekan det mest moderna kontrollsystemet på marknaden. Det förändrar körningen från grunden", skrev Volvo i pressmeddelandet för nya XC90.

Men i ett nytt test av flera infotainmentsystem som tyska auto motor und sport gjort blir det verkligen inte något toppbetyg – snarare tvärt om. Sensus får bara 1,5 stjärnor av fem möjliga och hamnar högst upp på listan över system som testpersonerna inte gillade.

Tidningen samlade ihop sju testpersoner i olika åldrar som fick enkla uppgifter att lösa i infotainmentsystemet. Det handlade till exempel om att nolla kilometerräknaren eller knappa in en adress i navigationssystemet. Några personer försågs också med en kamera för att visa var personerna tittade.

Som mest tog det 143 sekunder – alltså över två minuter – att lösa en uppgift. Det var när bilen stod still och testpersonen inte hade fått någon övning. Det tog i genomsnitt 46 sekunder att lösa en uppgift. Testvinnare blev Volkswagen Golf där samma uppgifter tog 18 sekunder att lösa.

Jag tycker det är helt rätt att satsa på pekskärmar i bilar.
442
612