Så mycket kommer en självkörande Volvo att kosta

Volvo inleder tester med självkörande bilar nästa år. 2021 beräknas de första autonoma Volvo-bilarna lanseras.

Det är mycket prat om självkörande bilar, om hur bra det kommer att bli, och hur det kommer att revolutionera bilvärlden. Men frågan alla ställer sig, vad kommer de kosta och hur många kommer egentligen att ha råd med en självkörande bil?

Som alltid är ny teknik extremt dyr i början, vilket ineldningsvis kommer att få bilpriserna att rusa. Senare, när tekniken är etablerad och volymerna ökar, kan man räkna med att priset för en självkörande bil kommer att motsvara vad en "vanlig" bil kostar idag. 

Volvo inleder sina tester med självkörande bilar nästa år, dessa tester som vi skrivit om tidigare, kommer att genomföras i Sverige, Storbritannien och Kina. Testet kommer att pågår i ungefär ett år, med efterföljande uppdateringar och ytterligare tester, tester och åter tester. Volvo räknar med att lansera autonoma bilar på bred front kring 2021. 

Volvos chef för självkörande bilar, Eric Coelingh, berättar vid en konferens i London att en autonom Volvo vid introduceringen år 2021 kommer att få ett prispåslag på cirka 120.000 kronor.  Detta enbart på grund av tekniken.

En självkörande bil kräver upp till nio kameror, nio radardetektorer och ett laserskanning-system i enbart standardutrustningen. Detta genererar (giga)mänger av data som måste bearbetas, vilket görs av fem extremt potenta datorer. Helt ny och komplex teknik som uppgår till betydande kostnader.

"Tekniken kräver processorer som mäts i gigabyte snarare än kilobyte som nu, säger Eric Coelingh. "Det slutgiltiga priset beror naturligtvis på volymen, men vi talar ändå om dyra komponenter som lätt uppgår till 120.000 kronor."

Något som också driver upp priset på en självkörande bil är de extra delar som tillkommer i form av "dubletter". En Volvo kommer till exempel ha två låsningsfria bromsar och två elektriska styrsystem, en av varje som back-up om huvudkomponenten slutar fungera.

"Vårt fokus är säkerheten, så vi måste täcka in alla eventualiteter, som ett säkerhetskritisk komponentfel", säger Coelingh till brittiska Autocar.

Att Volvo satsar så oerhört mycket på självkörade bilar menar Autocar beror på att det passar Volvo. Volvos image har fokus på säkerhet. Vilket kan jämföras med exemelvis BMW, vars image är synonym med körglädje. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag betalar gärna 120.000 kronor extra för att få en självkörande bil.
136
244