Nu testkörs världens första elväg i Sverige

Den nya elvägen vid Sandviken utanför Gävle invigs i juni och ska testköras under två år. Foto: Scania Nu går startskottet för världens första elväg....
Annons

Nu testkörs världens första elväg i Sverige
Den nya elvägen vid Sandviken utanför Gävle invigs i juni och ska testköras under två år. Foto: Scania

Nu går startskottet för världens första elväg. Den två kilometer långa teststräckan är nästan färdigbyggd och går längs E16 mellan Sandviken och Kungsgården, skriver Ny Teknik.

”Vi testar olika spänningar, gör lite mekaniska prov, vi prövar systemet helt enkelt. Hela sträckan är inte riktigt klar ännu, men det hela går enligt plan”, säger Magnus Ernström, projektägare på Region Gävleborg, till Ny Teknik.

Det riktigt smarta är att hybridlastbilarna kör på dieselmotorn när det inte finns någon elväg, men automatiskt byter till elmotorn när de körs på en elväg.

Vägen utvecklas av Siemens och Scania och har luftledningar som förser hybridlastbilarna med ström genom taket på hytten. Kontaktledningarna på 750 volt stängs av om någon av trådarna skulle falla ned eller om en olycka skulle inträffa.

Tack för att du läser en nyhet på Recharge.se – Sveriges nya sajt om elbilar och modern transport! Följ oss gärna för att inte missa några nyheter. Du kan också få nyheterna direkt i din inbox.

Annons
Annons
Rulla till toppen