Tvättade bilen hemma – polisanmäld för grovt miljöbrott och ofredande

Tvättade bilen hemma – polisanmäld för grovt miljöbrott och ofredande

Jönköpings kommun hämtar sitt dricksvatten från Vättern och därför blir alla typer av utsläpp i dagvattenbrunnar ett problem. 2013 uppmärksammade Jönköpings kommun detta genom att hota med 10.000 kronor i böter för de som tvättade sin bil hemma på tomten. Kommuner har ett stort mått av självstyre och kan sätta upp en "lokal ordningsstadga", som det heter.

Att det kan gå hett till i denna fråga berättar Sveriges Radio P4 Jönköping. I helgen stod en man på tomten i Huskvarna och tvättade sin bil. En kvinna påpekade det olämpliga i att tvätta bilen på det sättet och mannen gav svar på tal.

Diskussionens vågor gick uppenbarligen höga för kvinnan polisanmälde bilägaren för grovt miljöbrott, ofredande och även förolämpning. Om mannen blir fälld för grovt miljöbrott återstår det att se vad det får för långtgående konsekvenser.

Bästa stället att tvätta bilen på är vid en spolplatta med oljeavskiljare, som till exempel finns hos bensinmackar och gör-det-själv-hallar.

Årligen utförs cirka 30 miljoner biltvättar i Sverige. Merparten av dessa sker på gatan och det innebär att avfettningsmedel och smuts rinner ned i brunnar och sedan orenat ut i något vattendrag. Flertalet kommuner i Sverige uppmanar därför sina invånare att inte tvätta bilen på tomten.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag anser att det skulle vara förbjudet att tvätta bilen hemma (= gasa).
184
664