Porsches tresiffriga modellnamn – här är förklaringen

Porsches tresiffriga modellnamn – här är förklaringen
Varför har Porsche Cayenne ett "vanligt" namn, men många andra modeller ett tresiffrigt namn? Här har du förklaringen.

Varför heter en Porsche 911 just som den gör, med tre siffror? Och varför ska Boxster och Cayman byta namn till 718? Det finns en förklaring som svarar på båda frågorna och vill du vara "bilnörden" bland polarna så bör du veta varför.

Som alla redan känner till har det hänt något i Porsches modellnomenklatur. När Boxster och Cayman nyligen fick fyrcylindriga boxermotorer blev det också delvis nya namn – Porsche 718 Boxster och 718 Cayman.

Orsaken till förändringen är att Porsche hädanefter markerar en skillnad mellan bilar med två dörrar och övriga modeller. Tvådörrarsmodellerna ska ha tresiffriga modellnamn – med eventuella tilläggsnamn – medan övriga får ha sina namn som Panamera, Cayenne och Macan (utan siffror).

Orsaken till att det blev tresiffriga modellnamn för Porsche kan vi härleda ända tillbaka till 30-talet. Bilindustrilegenden Ferdinand Porsche hade "konsultat" hos de flesta av dåtidens tyska biltillverkare men 25 april 1931 registrerades företaget "Dr. Ing. h.c. F. Porsche GmbH – Konstruktion und Beratung für Motoren- und Fahrzeugbau."

Det lilla ingenjörsföretaget bestod av tolv personer, handplockade av Ferdinand från sina tidigare anställningar och teamets yngsta medlem var sonen Ferry Porsche. Timingen för ett nystartat företag var inte den bästa då depressionen och politisk orolighet präglade Tyskland. Men man fick snabbt in ett utvecklingsuppdrag från Wanderer på en sedanmodell och snart var kontoret överbelamrat med jobb.