Premiärdags för nya Audi A5

När Audi A5 lanserades 2007 slog den ner som en bomb, den eleganta sportcoupén blev en enorm succé. Designmässigt står den sig än idag, men nu är det dags för generation två.
Annons

Premiärdags för nya Audi A5
På torsdag, 2 juni, klockan 21:15 är det premiär för nya Audi A5 Coupe.

På torsdag får vi äntligen se en helt ny Audi A5. Premiären sker i Audis hemstad Inglostadt, men du kan även följa visningen här (se nedan). 

A5 lanserades 2007 och fick ett obligatoriskt ansiktslyft 2011, vilket betyder att den idag är en av de äldsta bilarna i Audis modellutbud. I vanlig ordning när det gäller Audi ska vi inte vänta oss några revolutionerande exteriöra överraskningar, men vi kommer att få se en förlängd hjulbas och lite extra kupéutrymme, vars modellklass inte är känd för att vara det praktisk och funktionell, så det kan betyda en hel del.

Flera av nyheterna som vi kommer att få se i Audi A5 blir upprepningar från sådant vi fick se när nya generationen Audi A4 lanserades 2015. En av de stora nyheterna var viktbesparingen på cirka 100 kilo, något som gynnar både köregenskaper och förbrukning, och detta kommer vi garanterat få se även i A5. 

A5 har gjort sig populär bland kunder som lägger större fokus på stil och utseende än körglädje, vilket kan jämföras med exempelvis kunder som väljer BMW 4-serien, en ny modell med stort fokus på körglädje. 

A5 kommer att få samma utbud av turboladdade fyrcylindriga bensinmotorer som senaste A4, samt 1,6 och 2,0-liters dieselalternativ. Toppversionerna kommer att få bensin- och diesel-V6. Troligt är också att vi får se en plug-in bensin-hybrid med samma 1,4 TFSI-motor och elmotor som i A3 Sportback e-tron, skriver brittiska Autocar.

Spionbilder har visat att A5 Coupé kommer att behålla sin eleganta profil, men få skarpa, smala strålkastare och bakljus i linje med senaste A4. 

Säljstart av A5 Coupé kommer förmodligen ske under första halvan av 2017. Att bilen får premiär redan i juni var tidigare än många vågat hoppas på, med det betyder också att orderböckerna kan öppnas tidigare än förutspått.

Längre fram kommer efterträdaren till A5 Cabriolet och A5 Sportback. Cabben är en nyckelmodell på amerikanska marknaden, medan femdörrars-versionen krävs för att Audi ska kunna kontra mot till BMW 4-serie Gran Coupé.

Mer fakta och bilder efter premiären. Den som vill, kan följa livesändningen av A5 Coupé på torsdag, 2 juni klockan 21:15. Se nedan.

Annons
Annons
Rulla till toppen