Volvos vd: "Hybrider kommer att ersätta dieselbilar"

Volvos vd Håkan Samuelsson förutspår att hybriderna kommer att ta över efter dieselbilarna.

Trots att Volkswagen-skandalen har satt dieselmotorerna under luppen finns ingen ansats att överge dieselbilarna, varken i Europa eller USA. Dieselmotorerna väntas istället möta en tynande framtid genom hårdare utsläppkrav och konkurrens från en ny generation av högeffektiva bensinhybrider.

Volvos trecylindriga T5 plug-in-hybrid som presenterades i nya XC40 kommer enligt Volvo-chefen Håkan Samuelsson vara en av dessa högeffektiva bensinhybrider. Samuelsson förutspår att denna (och liknande hybridmotorer) kommer att ersätta dieselmotorer under det kommande årtiondet.

"Det är ett mycket intressant alternativ till dieselmotorerna", säger Samuelsson till Caranddriver.com. "Det ger mycket lägre CO2-nivåer, med mer eller mindre samma prestanda i både hästkrafter och vridmoment. Om kostnaden skulle jag säga att vi inom ett par år kommer att se en omvänd prisbild, diesel blir dyrare och hybridsystem billigare."

Även om det ännu inte finns några bränsleuppgifter för nya T5, kan vi anta att utsläppet blir lägre än 95 g/km med tanke på rådande skatteförmåner i många länder. Enligt Samuelsson kommer T5 dessutom leverera dieselliknande bränsleekonomi vid verklig körning.

Kommer Volvo fortfarande att göra dieslar i tio år?

"Dieselbilar kommer att bli dyrare, de kommer kräva mycket avancerad efterbehandling med ytterligare vätskor som måste fyllas på bilen, och inte en gång om året, utan förmodligen varje gång man tankar", säger Samuelsson.

"Jag tror att det är realistiskt att procentandelen kommer att gå ner. Men om det kommer att gå ner till noll behöver vi inte spekulera i, det kan vi låta framtiden och kunderna avgöra. Volvo är tillräckligt flexibla för att bygga bensin- och dieselbilar bredvid varandra på fabriken."

Enligt Caranddriver bekräftar Håkan Samuelsson att den trecylindriga T5-motorn förmodligen kommer att erbjudas i 60-serien, däremot inte i 90-serien, där man redan har den fyrcylindriga T8 "Twin Engine" hybridmotorn.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror att hybrider kommer att ersätta dieselbilarna.
282
62