Män dömda för bildelsstölder – var på väg att lämna landet

Två män döms till fängelse och utvisning för bildelsstölder. "Vi har nu skaffat oss en bra bild av hur de som stjäl bildelar arbetar", säger Per-Arne Kaati, gränspolisen region Stockholm.

Två män är dömda för bildelsstölder i Stockholms län.

De två männen gjorde inbrott i bilar och bostäder i Tyresö, Älvsjö, Danderyd och Sollentuna i Stockholms län.

Stöldgodset var bland annat bildelar som ratt, multimediaenhet, display samt manöverpanel, från ett och samma bilmärke. Brotten har på senare tid fått uppmärksamhet som "bildelsstölder".

Det stulna godset har förts till ett ställe i skogen för att gömmas innan det med stor sannolikhet skulle föras ut ur Sverige, skriver Polisen i ett pressmeddelande.

Tjuvarnas tillvägagångssätt har varit systematiskt och upprepats vid varje tillfälle, därmed bedöms brotten som grova stölder.

Männen greps av polis den 25 april i år, strax innan de skulle lämna landet.

"Domen är ett resultat av bra samarbete mellan olika enheter inom polisen och genom att vi arbetat uthålligt med en avsatt resurs mot det ökande antalet bilddelsstölder", säger Per-Arne Kaati, tf chef för utredningssektionen på gränspolisen, Polisen region Stockholm.

30 maj föll domen i Södertörns tingsrätt. Männen döms till fängelse, ett år respektive ett år och fyra månader, för stöld respektive grov stöld. De döms också till att betala skadestånd på 149.414 kronor till de drabbade målsäganden respektive försäkringsbolag.

De två tilltalade utvisas och förbjuds att återvända till Sverige före 2021. Överträdelse av förbudet kan medföra fängelse i högst ett år.

"Antalet bildelsstölder har sedan april i år minskat med 70 procent i region Stockholm. Vi har nu skaffat oss en bra bild av hur de som stjäl bildelar arbetar och det gör att vi kommer att se fler domar av den här karaktären framöver", säger Per-Arne Kaati.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har råkat ut för bilinbrott.
92
70