Volvo V90 som polisbil – första exemplaret visas upp

Volvo V90 som polisbil – första exemplaret visas upp
Robin Leiding Lövkvist på Nilsson Special Vehicles har skickat oss de här första bilderna på V90 som polisbil.

Gamla polisfavoriterna Volvo V70 och XC70 tillverkas inte längre. Därför är det hög tid att anpassa nya Volvo V90 till sin roll som polisbil och här har ni de första bilderna.

Det är Robin Leiding Lövkvist som är vänlig nog att skicka oss bilderna på den allra första Volvo V90 polisbilen. Robin jobbar på Nilsson Special Vehicles som bland annat är specialister på att bygga om olika Volvomodeller till ambulanser, begravningsbilar och limousiner.

Volvo V90 är i startgroparna för att serieproduceras i Torslandaverken, vid sidan av S90 och XC90. Det får oss att tro att just det här exemplaret är en förseriebil som inlett sina första tester. Innan en bilmodell kan köpas in testas de noggrant av de fordonsansvariga på Rikspolisstyrelsen, RPS.

Framför allt måste fordonen anpassas till sin höga last. Som utryckningsfordon bär varje polisbil på cirka 385 kilo utrustning. Med fyra personer i bilen närmar sig man max lastvikt och för att bibehålla trygga köregenskaper måste hjulupphängning, däck, bromsar och annat anpassas.

Arbetet att bygga om en bilmodell till polisbil är omfattande. För numera pensionerade Volvo XC70 finns det till exempel tre olika chassisättningar, beroende på hur mycket last bilen ska ta och hur den skulle användas. Däck och fälgar testas för det mest utmanande en polisbil utsätts för, nämligen trottoarkanter som forceras i inte sällan hög hastighet.

Det går åt många däck och fälgar på ett år, hos polisen. En av däckleverantörerna sa vid en intervju till auto motor & sport att det finns inga däck som slits ut på en polisbil, de körs alltid sönder mot trottoarkanter.

Som vi berättat förut kostar biljakter och prejningar stora summor varje år. Under perioden 2010–2015 uppgick skadorna på polisbilar till 38,4 miljoner kronor. Polisbilarna är försäkrade hos Kammarkollegiet och deras statistik visar på stora skillnader inom landet, polisen i Dalarna är helt klart mest rädda om sina bilar medan kollegerna i Stockholm kör som biltjuvar.

Volvo V90 som polisbil. Foto: Robin Leiding Lövkvist på Nilsson Special Vehicles. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Volvo V90 som polisbil. Foto: Robin Leiding Lövkvist på Nilsson Special Vehicles. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Nya Volvo V90 blir ett lyft för polisen – större baksäte!
497
49