Därför är bilsemester överlägset bäst

Sommaren är här, och semestern står för dörren. Glöm dyra flygresor (och strejkande piloter) och hoppa in i bilen och kör söder ut. Här ger världens mest bilsemesterälskande redaktion tips och råd vad du ska tänka på innan du drar.
Annons

Därför är bilsemester överlägset bäst
Tips nr 1: Ta det lugnt, det löser sig alltid.
Vi börjar med förklara varför bilsemester är bäst:

Du kan åka exakt dit du vill. Flyg, tåg, båt eller buss innebär att du åker dit resebolagen bestämmer att du ska åka. Visst, det kanske går att åka halvvägs, byta färdmedel, åka en bit till, be en avlägsen släkting skjutsa de sista tre milen till den lilla stugan. Osv. Med bilen åker du till den underbara, men otillgängliga stugan direkt. Utan omvägar. 

Alrik bjuder på ett omvänt åk-dit-du-vill-tips: ”Med tärningsmetoden kommer du dit du inte visste att du ville åka. Kanske det absolut bästa!” Tärningsmetoden innebär alltså att man låter slumpen avgöra vart man ska åka. Ange 1-6 för vilket land, vilken stad, vilket avtagsväg osv. Kasta tärningen. Man kan hamna var som helst, och det blir alltid jättebra. 

Du åker när du vill. Att åka på bilsemester är att ha möjlighet att vara spontan. Du får en ledig helg, du vill göra något mysigt med älsklingen. Glöm det, om du ska flyga eller åka tåg. Det är alltid (ja alltid) slutsålt. Om det inte är slutsålt, då är det snordyrt. Förut kunde man åka till flygplatsen och ta en sista-minuten-resor för 300 kronor. Nu för tiden innebär sista-minuten-resor – alltså om det finns några – att de är extra dyra. Med bilen, åker du nu. Eller sen. När du vill. 

Läs mer om tärningsmetoden – låt slumpen bestämma!
Därför är bilsemester överlägset bäst
Man får ta med sig mycket mer packning än på flyget. Även dricka.

Du åker i den takt du vill. Det kanske låter lite gubbigt, men det var John Argelander som sa’t, ”resan är målet”. Att lämna motorvägen innebär per automatik att du kommer att se skojiga, spännande, vackra platser. När du ser en sådan plats, stanna bilen. Kliv ur. Upplev något oväntat. Och till skillnad från bussresan kan du stanna så länge du vill. En kvart, en dag, resten av semestern. När du är less, sätt dig i bilen. Starta. Åk vidare.

Pär Brandt: ”Kanske hamnar du på en restaurang du inte kände till, som blir ett minne och en berättelse som kan vara resten av livet. Den lilla staden med butiker där du köpte den där älsklingsgrejen. Hotellet som du inte visste om förut men som var så fantastiskt att du nu återvänder dit år efter år. Det bästa här i livet är ofta det oväntade. Det som man inte kunde planera eller förutse. Och det får man på bilsemestern.” 

För att du gillar din bil. Ja, vi älskar ju våra bilar, eller hur? ”På bilsemestern kan du njuta av din bil. Ha roligt bakom ratten. Leta upp skojiga vägar och testa bilens väghållning”, säger Alrik som du ser köra Sveriges roligaste väg i en Porsche 911 Turbo längst upp i artikeln. Fler tips på roliga vägar i Sverige hittar du här.

Det är prisvärt. Särskilt under sommaren när resebolagen toppar sina priser.  

Allt om hur du importerar läser du i vår tidning Importguiden
Därför är bilsemester överlägset bäst
Alrik brukar använda semestern till att importera en bil. Då flyger man ner och hämtar bilen, sedan tar man bilen och fortsätter sin semester. Läs allt om import i vår tidning Importguiden. Klicka för att läsa mer.
Därför är bilsemester överlägset bäst
Solnedgång i motljus genom en backspegel. Blir knappt bättre.

Passa på att importera en bil. Alrik har en fäbless för att köpa en bil när han ändå åker på semester i Europa. Se till att affären är klar när semestern börjar, flyg till närmaste stad och hämta bilen. Gör hemresan till en bilsemester. Läs vår artikel om hur man importerar här.

Ta med dig vad du vill. Glöm restriktioner för handbagage. Ta med dig hur mycket hårgele och tandkräm du vill, och du behöver inte packa i små plastpåsar. Stora flaskor med dricka går också bra. En fem-litersdunk om du så vill.

När du är framme. Ta bilen på dagsutflykter. Slipp tristessen i solstolar och dyra souvenirbutiker på turiststråken. 

Du reser med vem du vill. Vem tycker att det är semester att sitta ihopträngd på en svettig gruppresa? Eller lyssna på skrikande, snoriga ungar – andras skrikande, snoriga ungar då. 

Ett fantastiskt sätt att umgås. Det finns inget bättre ställe att prata än i bilen. Och när man har pratat klart kan man lyssna på musik eller en spännande talbok. Eller leka lekar. Eller…

Därför är bilsemester överlägset bäst
Inte optimalt för alla kanske, men man kan, i mån av kris. Och det är ju bra, när allt är fullbelagt och/eller snordyrt.
Här är världens knäppaste trafikregler
17 städer: Här finns världens sämsta förare
Därför är bilsemester överlägset bäst
Bilköer är aldrig kul, men det är inte roligare att sitta på en flygplats och vänta på ett försenat flyg. Glöm aldrig det.

För er som tycker det känns jobbigt att tvingas till så mycket nära umgänge (i förekommande fall med partnern), som man ju faktiskt tvingas till på bilsemestern. Läs Pär Brandts fina anekdot:
”Jag känner ett par där båda är två extremt envisa personer med noll konflikträdsla. Därmed vana att få det som de själva vill ha det. Ingen större kompromisskänsla…  De två blev ihop och efter några veckor var det sommar och de for till Tyskland i bil. Naturligtvis rök de ihop i det ena storgrälet efter det andra, förhållandet såg inte ut att bli långvarigt. Men eftersom de satt en decimeter ifrån varandra, inte kunde gå iväg, inte dela på sig så blev de tvingade att kompromissa. Och det räddade äktenskapet. Utan bilsemestern hade det aldrig gått att få ihop två så envisa typer, det är de båda överens om. Nog det enda de är överens om, när jag tänker efter…”

Jens Trulsson har just avslutat sin bilsemester och han får summera varför bilsemester är överlägset bäst: ”Den totala friheten att kunna åka vart som helst, när som helst. Har avverkat 6.100 km och skulle lätt kunna köra lika långt till.”

Annons
Annons
Rulla till toppen