Volkswagen kan ge upp dieseln helt och hållet – dyrt och invecklat

Volkswagens koncernchef Matthias Müller säger att dieselutvecklingen blir mer invecklad och dyrare.

Dieselgate kommer leda till att Volkswagen istället storsatsar på elbilar, och förmodligen också till miljardbelopp i böter. Styrelsen, som ska ställas inför ett stormöte med aktieägarna under onsdagen, står "med ena foten i fängelse", som bilkorrespondenten på Forbes väljer att uttrycka det.

Det beror på att tyska åklagare nu har inlett en undersökning för att ta reda på om tidigare koncernchefen Martin Winterkorn och nuvarande Volkswagenchefen Herbert Diess har gjort sig skyldiga till att manipulera marknaden med dieselskandalen.

Volkswagen kan alltså ha låtit bli att tala om i tid hur allvarlig dieselskandalen kunde vara. Straffet skulle kunna bli fängelse i upp till fem år.

Om den inte redan gjort det kan skandalen också leda till att dieselbilarna blir allt mindre populära. Det är inget nytt – men nu erkänner också Volkswagens koncernchef, Matthias Müller, att slutet för dieseln skulle kunna vara nära.

"Någon gång måste vi ställas inför frågan om vi ska fortsätta investera mycket pengar för att ytterligare utveckla dieseldrivlinorna. Att rena dieselutsläppen blir mer invecklat och dyrare", säger han till Handelsblatt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Volkswagen ska fortsätta utveckla dieselmotorer.
338
492