Ternström: 4 tips som gör din semester bättre

Peter Ternström bjuder på sina bästa knep inför bilsemestern. Här tipsar han bland annat om att slänga bort systemkameran. "Tror du någon bryr sig om dina semesterbilder? Knappast."

Betala med kort - hela tiden, överallt

Tro inte på Forex propaganda. Du behöver inte växla till dig en massa resevaluta. Tillämpar du mina tips ovan så vet du dessutom inte ens vilket land du ska till. Det är tärningen som bestämmer. Och de mest spännande länderna har inte euro som valuta. I de mest spännande länderna så betalar man med Zloty, Kuna och Dinarer. Och i Grekland så tillämpas numera byteshandel, så där funkar inte pengar överhuvudtaget. Där är valutan numera grisar, radioapparater och flaskor med vodka.

Behöver du kontanter så finns det bankomater överallt. Och det är helt riskfritt att betala med kort, även på de mest sjabbigaste ställena du kan tänkas hitta på vägen. Min regel är, ju sjabbigare ställe desto säkrare är det att betala med kort. Skulle det, mot förmodan, bli knas så kommer din bank ge tillbaka dina pengar omedelbart. Innan du ens hunnit lägga på luren med kundservice.

Varför? Jo, om de inte skulle betala tillbaka dina pengar direkt så skulle hela banksystemet rämna på mindre än en sekund. Som ett korthus. Bankerna är helt beroende av att vi har förtroende för deras tjänster. Deras produkt är inte pengar. Deras produkt är att du tror att dina pengar är säkra hos dem. Du ska alltså känna dig säker att betala med ditt kort. Överallt.

Vid minsta osäkerhet förlorar de miljarder och åter miljarder av omsättning. Astronomiska mängder intäkter. Och riskerar bankrutt. Tänk på detta nästa gång du betalar med ditt kort på en sjabbig vägkrog i Ungern. Det handlar inte om de 12 euro du precis spenderade för lunchen. Det handlar om ett helt finansiellt system som står till grunden till all välfärd i världen. Något som ingen bank eller stat vågar riskera. Så var inte rädd. Använd ditt visa-kort hela tiden.

Släng systemkameran

Tror du någon bryr sig om dina semesterbilder? Kappast. Och tro inte att bilder någonsin kommer hjälpa dig att återuppleva din semester. Det är faktiskt tvärtom. Ju fler bilder du tar, desto mindre deltar du i själva upplevelsen. För du är fullt upptagen av att fotografera. Du är aldrig riktigt med i matchen. Du är mentalt bortkopplad bakom ett kamerahus. Du är i din egna värld med din dyra systemkamera i jakten på den perfekta bilden. Och det enda du kommer komma ihåg från semestern är allt fotograferande. Inte vad ni egentligen gjorde.

Ställ ned kameran och skifta fokus till upplevelsen. Ha inte sådan ångest över det flyktiga i stundens natur att du gör allt för att försöka fånga den. Det är dömt att misslyckas. Slappna av och njut istället. Delta i nuet. Fotografera måttligt. Det räcker med din mobilkamera. Eller inte alls. Ska ni föreviga en viktig händelse – anlita en fotograf. Och håll aldrig själv i en systemkamera i resten av ditt liv.

Lita på skyltarna - inte på din navi

Navigation i bilen är helt fantastiskt. Men de går inte att lita blint på. Koppla inte bort hjärnan. Var kritisk till navigationens vägförslag. Det byggs så mycket nya vägar i Europa att din karta är förlegad. Och det spelar ingen roll om du har senaste skivan. Den är ändå gammal och har inte alla nya vägar. Använd navigationen som stöd. Men sluta inte vara uppmärksam på vad det står på skyltarna. Får du motstridiga förslag så följer du skyltarna. Inte din GPS instruktioner.

Ta det lugnt med kröken

Att åka sportbil på kontinenten handlar om att uppleva så mycket som möjligt. Då vill du gå upp tidigt och vara först på hotellfrukosten. 06.30. Äta en yoghurt. En omelett med bacon, lök och tomat. En färskpressad juice. En kaffe.

Klockan 07.00 sitter du i din bil på hotellparkeringen. Vrider om nyckeln och Lamborghinins enorma V12 startar med ett vrål. Ett vrål som säkerligen väckte alla andra gäster på hotellet.

Fem minuter senare ger du järnet på en italiensk bergsväg. Mot autostradan. I den sex liter stora motorn pumpar tolv ivriga kolvar lika många cylindrar. En romersk orgie precis bakom mitt huvud. Och de upphetsade vrålen och flämtningarna ur avgasrören får hela dalen att vibrera av vällust. Tjuren från från Sant'Agata är en fysisk påfrestning att tämja. Varje kurva är en brottningsmatch. Varje kurva är en kamp med livet som insats. Mina armar och nacke värker av påfrestningen. Närvaron i stunden är extrem. Detta är definitionen på en "bra start på dagen" för mig. Detta är essensen i en bra semester. Denna typ av upplevelse är en höjdpunkt i ett femstjärnigt liv.

Jämför detta med att vakna på eftermiddagen. I fosterställning. På hotellrummets toalett. På ett iskallt kaklat golv. Huvudvärken. Herregud, huvudvärken. Alkohol i för stora mängder är destruktivt. Alkohol förstör. Alkohol gör din världsbild skev och grumlig. Alkohol får dig att prioritera fel. Ta det lugnt med kröken. Få istället ut maximalt av varje millisekund av ditt liv. Vill du supa - välj en chartersemester all-inclusive istället. Och förena dig med svensson i flykten från hans trista tillvaro.

En sak till - kombinera aldrig någonsin alkohol med tärningsmetoden. Alkohol tillsammans med en nyckfull tärning kan sluta i fängelse. Utmana därför aldrig tärningen med alkohol i kroppen.

Jag betalar alltid med kort på bilsemestern.
124
38