Svidande kritik efter dieselskandalen – men Volkswagen slår ifrån sig

I auto motor & sports test ökade förbrukningen i Volkswagen Amarok efter uppdateringen. Foto: Achim Hartmann

Fredrik Daveby är vd på Motormännen.

Motormännen har gått ut med svidande hård kritik mot Volkswagen efter dieselskandalen. Bara 0,2 procent av alla svenska Volkswagenbilar som omfattas av dieselfusket har åtgärdats och det är oacceptabelt långsamt, tycker Fredrik Daveby, vd för organisationen Motormännen.

Men den siffran stämmer inte, enligt Volkswagens svenska informationschef Marcus Thomasfolk. Han säger att Volkswagen har åtgärdat mellan sju och nio procent av alla bilar som omfattas.

"De kritiserar bland annat att vi genomför uppdateringen på våra verkstäder som ett sätt att få merförsäljning, men det är fel. Det blir flexibelt för kunden om vi gör uppdateringen i samband med service. Men om man inte vill det kan man naturligtvis lämna in bilen när man vill", säger Marcus Thomasfolk till auto motor & sport.

Motormännen kritiserar också att Volkswagen inte gör uppdateringen till en återkallelse, utan att uppdateringen är frivillig.

"Som i alla fall kan man inte garantera att alla bilar blir uppdaterade. Vi gör allt vi kan för att säkerställa att så många som möjligt kan uppdatera sin bil", säger Marcus Thomasfolk.

"Det finns en plan och vi följer den planen."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är rätt att Volkswagens uppdatering är frivillig.
101
226