Varning: Här fångar fartkamerorna flest fortkörare

I Jämtland sitter den fartkamera som har fångat flest fartsyndare i år. Därefter hittar vi två Stockholmsbaserade fartkameror.

Det finns över 1.000 fasta fartkameror i Sverige.

I den jämtländska skidorten Åsarna finns den fartkamera i Sverige som registrerat flest fortkörningar mellan januari och maj i år. 792 hastighetsöverträdelser har registrerats.

På andraplats och tredje plats hittar vi två fartkameror i Stockholms län, sträckan Norrtälje-Svanbergao och Åkersberga-Roslagskulla, med 771 respektive 744 hastighetsöverträdelser i januari-maj.

Det fasta kameranätet består av över 1.000 trafiksäkerhetskameror längs närmare 300 mil väg, men alla fartkameror är inte i gång. Det är ATK-sektionen, Automatisk hastighetskontroll, i Kiruna som aktiverar och avaktiverar kamerorna beroende på hur stor olycksbelastningen och trafikintensiteten är på den aktuella vägsträckan. Det finns också ett system som är utformat så att ungefär 300.000 fortkörningsböter delas ut årligen.

Varje ATK-sträcka aktiverad någon del varje dygn, skriver Expressen.

När ett fordon närmar sig en fartkamera mäts hastigheten med hjälp av radar, kamerorna fotograferar dock bara de fordon som överskrider gällande hastighetsgräns.

Enligt trafikverket minskar antalet dödsolyckor och antalet svårt skadade med 20-30 procent på vägar med trafiksäkerhetskameror. Det betyder ungefär 15-20 sparade liv per år.

Här fångar kamerorna flest fortkörare

1. Åsarna i Jämtlands län: 792.

2. Norrtälje-Svanberga i Stockholms län: 771.

3. Åkersberga-Roslagskulla i Stockholms län: 744.

4. Pilgrimstad-Optand i Jämtlands län; 737.

5. Katrineholm-St Sundby i Södermanlands län: 724.

Se hela listan här

Listan gäller antal hastighetsöverträdelser som fartkamerorna registrerat under perioden januari till och med maj 2016. Uppgifterna kommer från polisens ATK-enhet i Kiruna. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har blivit bötfälld "av en fartkamera" under januari-maj 2016.
11
131