Aston Martin AM-RB-001 är ”hyperbilen” som ska krossa allt vi tidigare sett!

F1-världens främste konstruktör och Aston Martin går samman i en bil som kommer att göra alla supersportbilar gamla, tunga och långsamma. Den ska bli lika snabb som en F1-bil på en racerbana!

Aston Martin AM-RB-001 är ”hyperbilen” som ska krossa allt vi tidigare sett!
”Det blir en hyperbil som kommer att skriva historia”, lovar Aston Martins vd Dr Andy Palmer.

Adrian Newey anses som tidernas mest geniale och framgångsrike F1-konstruktör.

Vad tror ni händer om man låter Red Bulls tekniske ledare få fria händer att skapa en sportbil – helt utan begränsningar i tekniska reglementen?

Svar: AM-RB-001.

Den första skapelsen i ett samarbete mellan Red Bull F1 Racing (RB) och den legendariska brittiska sportbilstillverkaren (AM).

Och om Newey håller vad han lovar – och det brukar mannen med 10 VM-titlar göra – så kommer den här bilen för evigt att skriva om historieboken när det gäller sportvagnar.

Hör här: Newey hävdar att bilen kommer att bli minst lika snabb som en Formel 1-bil runt en racerbana. Det är en nästan galen ambition.

En Koenigsegg One:1 ilar runt Spa-banan i Belgien på 2,32 minuter. En F1-bil gör samma runda på 1,52 minuter.

Newey lovar alltså att bygga en gatlegal bil som ska vara 40 sekunder snabbare än en Koenigsegg One:1!

Det är en bil bortom etiketter som sportbil, supersportbil – och Aston Martin själva kallar den för en "hyperbil". Vad den egentligen handlar om är en Le Mans-prototyp för gatbruk.

Även om Aston Martin/Red Bull visat bilen så är de fortfarande rätt förtegna om detaljerna. Men så här mycket vet vi:

• Den får en helt nykonstruerad V12-motor (utan turbo) som får runt 1.000 hästkrafter. Motorn är så klart mittmonterad och bilen får KERS energiåtervinning à la Formel 1.

• Bilen kommer att väga runt 1.000 kg.

• Bilen är skapad av en kolfiberstruktur med fokus på kraftigt marktryck, som skapas av bilens undersidor och i väldigt liten grad av påhängda vingar och spoilers, en konstruktion givetvis signerad Adrian Newey. (Enda vingen är en liten bakvinge som ska stabilisera bilen i hög fart).

F1-geniet Adrian Newey har använt sin hjärna till att skapa en bil som vanligt folk – nåja – kan köpa och köra.

• Fjädring och transmission sägs ha skapats från grunden av Newey och utvecklats hos Red Bull Advanced Technologies. Fjädringen är av F1-typ med push rods och vi kan förvänta oss ett aktivt fjädringssystem. Uppgifter säger att vi kan förvänta oss kurvkrafter på 4,5 G.

• Den blir tvåsitsig, men båda åkande kommer att halvligga med fötterna ovanför höftleden. Precis som i en Formel 1-bil.

• Bilen kommer att tillverkas i 99 exemplar för gatbruk – och ytterligare 25, enbart avsedda för att köras på racerbana.

• Prislappen kommer att hamna på 2,5-3 miljoner pund (25-30 miljoner kronor). 

"Jag har länge burit på en önskan att konstruera en gatbil, men ansåg att vi borde samarbeta med en biltillverkare. Aston Martin var längst upp på min önskelista. Synergin är uppenbar: Vi har förmågan att skapa prestandan medan Aston Martins erfarenhet av att skapa vackra, snabba och komfortabla GT-bilar har stor betydelse för projektet", säger Adrian Newey själv.

Bilen ska byggas hos Aston Martin Special Operations i Gaydon (Warwickshire) som tidigare gjort Aston Martin One-77. Första leverans sker under 2018.

"Att arbeta hos Aston Martin innebär att du får ta del av många speciella projekt, men AM-RB-001 är en dröm – en möjlighet du bara får en gång i livet. Den är en stor utmaning men det skapar också en unik energi hos alla inblandade", säger David King, vicepresident hos Aston Martin och chef för SO.

 

Sajten EVO har fått se och röra vid hyperbilen, se filmen nedan:

"Jag har varit orubblig i att AM-RB001 ska vara en riktig gatbil men också kapabel för extrem prestanda på racerbanan, och det betyder att det måste vara en bil med två karaktärer" (Adrian Newey)

Red Bull och Adrian Newey står för tekniken och Aston Martin för formgivning och bygget av hyperbilen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror att Neweys skapelse kommer att klå en F1-bil!
28
167