Vill du köra som en F1-förare? Här är hemligheten!

Unik scanning berättar att ögonen är början till ett snabbt varv i Formel 1.
Annons

Den svenske förre, och i våras bortgångne, Formel 1-föraren Bertil Roos drev i många år en racingskola på många platser i USA.

En av hans huvudteser var: Du kör dit du tittar.

Han brukar bevisa detta med att ställa en plasttunna i utgången av en kurva och be eleverna titta på tunnan när de kom mot utgången av kurvan.

Resultat: Alla körde på tunnan.

När han bad eleverna titta vid sidan av tunnan gick det mycket bättre…

Filmen nedan är unik: Företaget Tobii har utvecklat speciella glasögon som följer ögonrörelser, som sedan översätts till att visa vad en person tittar på.

I samarbete med Sahara Force India-föraren Nico Hulkenberg ger testet en djup inblick i vad en F1-förare tittar på när han bromsar, styr in i kurvan, apex och utgångspunkter från kurvan. Samtidigt kan man, genom att mäta tiden mellan ögats notering och förarens aktion också mäta förarens extremt snabba reaktionstider.

Det senaste är häpnadsväckande.

Nico Hulkenberg reagerar så snabbt på det gröna startljuset att han i en 100-metersstart i friidrott skulle stoppas för ”tjuvstart”. Där har man nämligen en nedre gräns för vad som är ”rimligt”, och även om löparna reagerar på startskott och Nico reagerar på ljus så är tyskens reaktionstid fantastisk.

Vet förarna själva vad de egentligen tittar på när de kör?

”Nej. Jag tror att det här är något naturligt för oss som vi gör rent instinktivt”, svarar Hulkenberg.

Annons
Annons
Rulla till toppen