Volkswagen desarmerade 200 kilo bomb i Wolfsburgfabriken

Volkswagen desarmerade 200 kilo bomb i Wolfsburgfabriken
VW-fabriken blev till synes sönderbombad under kriget, men det var en listig bluff.

När Volkswagen nyligen förberedde sig att utöka fabriken i Wolfsburg med nya byggnader gjorde man en kuslig upptäckt. Där grävmaskinerna skulle börja jobba indikerades fyra misstänkta objekt och ett av dessa visade sig vara ett farligt minne från andra världskrigets slut.

Nere i marken låg en odetonerad flygbomb på 200 kilo. Vis av erfarenhet kontrollerar man alltid noga vad som finns i marken innan grävskopan får börja arbeta. Tillkallad expertis hade dock inga problem att desarmera bomben och den kunde transporteras bort på ett säkert sätt.

Den civila produktionen av Volkswagen i KdF-stadt hann knappt börja förrän andra världskriget startade 1939. I fabriken byggdes Kübelwagen och Schwimmwagen, som senare under kriget blev föremål för de allierades flygbombningar.

Fabriken i Wolfsburg, som staden sedan döptes om till, var dock inte förstörd, vilket britterna upptäckte efter krigsslutet. Byggnaderna hade maskerats för att se förstörda ut men produktionen fortsatte under fabrikens tjocka betonggolv, i källarplanet.

Som vi berättade i en tidigare artikel kunde major Ivan Hirst arrangera en blygsam bilproduktion som startade strax innan nyåret 1945/1946. I samarbete med de tyska bilbyggarna ställdes tillverkningen om till en civil version av Volkswagen Typ 1 och under första året byggdes 8.000 bilar.

Steg för steg kom produktionen igång i Wolfsburg efter andra världskrigets slut. Den enkla men prisvärda VW Typ 1 blev en populär modell och bidrog starkt till Tysklands återhämtning.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle gärna vilja göra ett studiebesök i Wolfsburg!
230
28